Grøn ejergift eller CO2-afgift - hvor meget skal du betale for din bil?

Udgivet i Dit liv
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)

Dette indhold er sponsoreret

Når man har en bil, skal man betale en fast, periodisk afgift for det klimaaftryk, bilen har. Engang hed det vægtafgift, så hed det grøn ejerafgift, og nu hedder det CO2-ejerafgift. Men hvilken afgift betaler du for din bil, og hvad har det egentlig af betydning for størrelsen på den afgift, du skal betale? Det kan du læse om her. 

Grøn ejerafgift for biler før 30. juni 2021

 

Den grønne ejerafgift er en afgift, bilejere med en bil fra før 30. juni 2021 skal betale, når de kører bil. Det er en afgift, man skal betale, for at dispensere for det klimaaftryk, bilen sætter, når man kører i den. Prisen er sat i forhold til, hvor langt bilen kører på en liter brændstof - uanset om man kører på benzin eller diesel. Prisen kan afhænge af brændstoffet, men kører man i en dieselbil, skal man også betale en såkaldt udligningsafgift, der kompenserer for, at det er billigere at fylde diesel på bilen end benzin. Præcis hvor meget du skal betale i grøn ejerafgift, hvis du har en bil fra før 30. juni 2021, kan du tjekke på altombilen.dk.

CO2-ejerafgift for biler efter 30. juni 2021

 

Fra den 1. juli 2021 blev den grønne ejerafgift til en CO2-ejerafgift. Men den grønne ejerafgift er baseret på, hvor langt bilen kører på literen, er CO2-ejerafgiften baseret på, hvor meget CO2 bilen udleder. Jo mindre udslip, jo lavere afgift. Dermed vil elbiler skulle betale mindst, da de udelukkende udskiller den CO2, der kræver at producere strømmen. Benzin- og dieselbiler skal stort set betale samme sum, da der stadig skal betales udligningsafgift på dieselbiler. 

Udleder bilen maz 58 gram CO2 pr. km. slipper man billigst i CO2-ejerafgift med en afgift på kun 340 kr. hvert halve år. Udleder den 645 gram CO2 pr. km. skal man betale mest - 12040 kr. pr halve år plus udligningsafgift. Dermed kan det med de nye CO2-afgifter være en fordel at købe en hybrid- eller elbil.

Overblik over periodiske afgifter

 

En af de største udgifter, man har som bilist, er periodiske afgifter. Disse afgifter skal betales hvert år, og de kan være en stor udgift for nogle familier. Periodiske afgifter omfatter eksempelvis registreringsafgiften, grøn ejerafgift og vejbenyttelsesafgift. Du kan danne et overblik over de periodiske afgifter på altombilen.dk, hvor du også kan få inspiration til, hvordan du kan sænke dine afgifter ved eksempelvis at købe en ny bil.

Grønne ejerafgifter og CO2-ejerafgifter er ikke til at komme udenom. Dog kan prisen variere, og særligt biler, der kører på el har en fordel, når det kommer til disse periodiske afgifter.

Senest ændret Tirsdag, 11 oktober 2022 09:46

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.