Mad

Af journalist Aage Krogsdam

Jagtsæsonen går ind. Og ingen digtere har vel så beskrivende smukt og ægte formuleret naturen i maj som Holger Drachmann i sangen "Se det summer af sol over engen".

Tekst og fotos: Journalist Aage Krogsdam

Igennem 42 år var iværksætteren, arkitekten, madguruen og forfatteren Brenda Langton en af Minneapolis' førende trendsættere inden for økologisk og bæredygtig madkunst i storbyen. Men kort før jul kreerede Brenda Langton sine sidste gourmetretter med sund mad på restaurant Spoonriver i Mill City distriktet nær Mississippifloden i millionbyen. Og her ved nytårsskiftet har nye ejere overtaget restauranten, som vil genåbne i løbet af foråret 2020 under et nyt navn.

Sponsoreret indhold

Er du kørt træt i den traditionelle, danske mad, du kender og har fået hele livet? Måske vil du gerne have inspiration til maden, du laver i hjemmet, men har svært ved at finde hoved og hale i kogebøger og foodie-bloggere, der virker som om, at de lever på en anden planet med deres flotte billeder og tilgang til hverdagsmad? Uanset din grund til, at du føler dig forbigået af (mad-)moden, så får du her indsigt i de hippe madtrends, der rører sig i hovedstaden, og som du kan kaste dig over – for at smage eller bruge derhjemme. 

Poke bowls indtager Instagram og de hippes hjerter

Hvis du følger med i madkultur og diverse foodies på Instagram, så har du måske lagt mærke til de kære acai bowls. Vidste du, at de har en mere grøntsagsbaseret fætter kaldet poke bowls? Disse bowls er baseret på tonsvis af sprøde, spændende grøntsagskombinationer og evt. magert kød/fisk eller tofu, hvis du vil gå vegansk eller vegetarisk. De smager ikke bare fantastisk og fungerer som et let alternativ til en tung pizza eller snasket burger, når vi snakker fastfood. Nej, de er også flotte, farverige og fyldt med spice og kant. Alt i alt den perfekte kandidat til dit næste kulinariske indslag, når du er i hovedstaden og skal have mættet din sult, uden at det skal koste det hvide ud af øjnene, eller at du skal bestille bord uger i forvejen. Hvis du vil have en asiatisk-inspireret poke bowl med fuld knald på smag og farver, så prøv Østerbros hippe nye restaurant.  

Plantebaseret er in – grøn mad er andet end salat

Hvis du ikke allerede har bemærket det, så er grøn det nye sort – i hvert fald inden for mad og livsstil generelt. Vi skal være bæredygtige og tænke over miljøet i alle de beslutninger, vi tager. Har du indtryk af, at plantebaseret mad primært udgøres af salater, så tager du grueligt fejl. Og heldigvis for det da. Den plantebaserede madscene i København er alsidig og i kæmpe vækst, hvorfor der bliver eksperimenteret med alverdens forskellige køkkener og kombinationer, der giver dig mulighed for at vælge og vrage mellem det, du kan lide. Er indiske supper din ting? Måske foretrækker du burgere og pizza, men vil gerne have et sundere alternativ, som måske også er klimavenligt? Så er den plantebaserede trend helt sikkert noget for dig. 

Drop de etablerende og kendte kæder – giv de små en chance

Alle elsker en underdog, og det bør du også overføre til dit valg af restaurant eller café. Du kender og har sikkert prøvet de store og etablerede kæder et utal af gange før, så hvad med at give de små steder et forsøg? Det værste, der kan ske, er, at det ikke er noget for dig – men så har du trods alt forsøgt at udvide din madhorisont. Det er dog i det ukendte, at du finder de uslebne diamanter, der bliver store om få år. Og så kan du være på forkant med trenden!

Sponsoreret indhold

Bor du på Nørrebro, eller planlægger du en tur forbi, skal du da ind og have en lækker omgang mad. Nørrebro er kendt for blandt andet at have utrolig mange spændende restauranter, hvor man virkelig kan forkæle sine smagsløg. Vi har her i artiklen kigget nærmere på tre forskellige restauranter, som du kan tage et smut forbi, hvis du skal have en fantastisk madoplevelse, der sent vil blive glemt. Har det interesse, skal du blot pudse læsebrillerne og læse med. 

En restaurant i fiskens tegn

Restaurant med fisk og skaldyr på Nørrebro er hvad, du finder hos fiskerestaurant Hooked. Er du en vaskeægte fiskeelsker, er det et must, du smutter en tur forbi denne restaurant på Nørrebro. Den er noget helt for sig selv, og du finder ikke noget lignende mange andre steder. 

Hele stemningen hos Hooked er noget for sig selv. Det er bygget op omkring en streetfood-style. Det er altså en meget afslappende atmosfære, hvor man kan sidde og nyde en god fiskeburger eller lignende med vennerne.
Måske kan man starte her inden en tur videre i byen, fordi Hooked har også et hav af lækre drinks og cocktails, som virkelig kan danne fundamentet for en fantastisk bytur.
Så skal du smage fisk og drikke gode drinks til, har du her den perfekte restaurant – og så er det et sted med budgetvenlige priser.

Prøv en 3- eller 5-retters menu 

Skal du have din bedre halvdel på en uforglemmelig madoplevelse, kan du altid hoppe en tur på ovenstående fiskerestaurant. Men det kan også være, at du gerne vil prøve en 3- eller 5-retters menu, og er det tilfældet, skal du kigge nærmere på Høst. 

Priserne her er også i den højere ende, så det er nok ikke bare en impulstur, du tager på. Fem retter ligger på en pris på omkring 450 kr., hvorefter der også skal nogle drikkevarer på bordet. Det bliver altså en højere omkostning, end hvad der er andre steder. Restauranten har taget udgangspunkt i det skandinaviske køkken, og det er bestemt en smagsoplevelse, du vil huske fremover.  

En restaurant til veganeren, der vil spise eksklusivt

Flere og flere er hoppet med på veganervognen, og det kan der være mange grunde til. Det kan være af miljømæssige årsager eller af hensyn til dyrene. Uanset hvad har det nu åbnet op for mange nye restauranter, som har fokus på veganske retter. 

Restauranten hedder Plan Power Foods, og det er ikke de simple retter, som bliver serveret her. Nej, der er fokus på at lave mange forskellige, men også eksklusive retter, der er veganske. De har naturligvis også de mere lette retter, men hvis du skal en tur forbi her, vil vi anbefale, at der prøves lidt forskelligt.
Restauranten har også noget til børn, som helt sikkert vil være et hit, ligesom der til forældre er rød- og hvidvin samt øl og cocktails. 

Nørrebro har mange forskellige og lækre restaurantmuligheder, og der vil helt sikkert være noget, der falder i din smag, hvad enten det måtte være det ene eller det andet.

Sponsoreret indhold

Alle Københavnske bydele har deres egne kaffeoaser, og det gælder skam også Frederiksberg. Er du i den smukke bydel, der byder på skønne og velplejede grønne arealer og historiske bygninger, går du i hvert fald ikke forgæves efter en kop mokka, om du så er til Café Latte, Americano, Cortado, Café Au Lait eller andet. 

På Frederiksberg kan man nemlig få kaffe, som man ønsker det, lige meget hvor man er i kvarteret. Det kan være en stor kop kaffe med en lækker brunch til, kaffe i det frederiksbergske grønne, kaffe, som lokalbefolkningen har kåret til deres yndlings, eller kaffe, der lader en op før den helt store shoppingtur. 

Lækre retter og grønne omgivelser

Er du i området omkring Godthåbsvej og Axel Møllers Have metro, når kaffetørsten melder sig? Så burde du besøge Mad & Kaffe. Her får du kaffe brygget på økologiske espressobønner fra Copenhagen Coffee Lab og hygge for alle pengene. Og hvis du vil have en bid mad til, så er du kommet til det rette sted. På Mad & Kaffe mødes de lokale og københavnerne til en sund og nærende morgenmad eller brunch, eller spiser gourmet-frokost, der byder på økologiske æg, kød og fisk, og fine sager til den søde tand. Stemningen er hyggelig og uformel, og kommer man i sommermånederne, kan man nyde sin kaffe og mad udendørs og være tilskuer til det pulserende liv på Godthåbsvej.

Slår du et smut forbi Frederiksberg Runddel, og vil du gerne have din kaffe i grønne omgivelser? Så kan du med fordel besøge Café Funder, der ligger i et charmerende lille hus i starten af Frederiksberg Have. Caféen er en skjult Frederiksberg-perle, gemt bag nydeligt klippede hække og træer, der har et fint udvalg af kaffe, te og øl, og lidt til den rumlende mave også, som kan nydes i den hyggelige gårdhave. I sommermånederne er parasollerne slået op, og der er både afslapning og hyggelige snakke, og fra tid til anden også en intim koncert. 

Prisvinderen og kaffen, når du skal shoppe

Befinder du dig på Frederiksberg Allé tæt på Vesterbro? Så burde du besøge Den Go’e Kaffebar. Borgerne på Frederiksberg har talt; Caféen blev i 2018 kåret til Frederiksbergs Bedste Café, så her er det værd at slå et smut forbi, f.eks. hvis man skal shoppe på Værnedamsvej på Vesterbro, eller hvis man vil gå en søndagstur i Frederiksberg Have. Her får du lækker espresso, café latte, filterkaffe eller friskpresset juice – som du kan kombinere med en bid mad, hvad enten du har lyst til en panini, gode boller, kager eller andet.

Er det mere shoppingturen i Frederiksberg Centret, der lokker, så er der faktisk en del caféer placeret lige omkring FRB.C., og hvilken skal man vælge? Den hyggeligste, selvfølgelig. I et lille kælderlokale på Falkoner Alle, et stenkast væk, ligger nemlig en lille café med sød betjening og varm atmosfære, hvor du kan få alt, hvad hjertet begærer af kaffe og hjemmelavet bagværk. Her kan du holde øje med gadens puls, mens kaffen frisker dig op til shopping – eller bare til en hyggelig spadseretur på Frederiksberg, hvor man kan få, hvad hjertet begærer – også en god kop kaffe.

Sponsoreret indhold

I en studieby som Aalborg er det vigtigt, at der er mange tilbud til de studerende. Både for at det er en god by at være i, men også for at tiltrække fremtidige studerende til byens universitet og skoler. Det bidrager alt sammen til en dynamisk byudvikling og giver i sidste ende et utroligt godt studieliv og bymiljø, som alle har gavn af. 

Det gælder både kulturelt, men i særdeleshed også kulinarisk. Som studerende er det ikke nemt at spise godt, og det gør flere burgerbarer nu op med. Der er nemlig kommet et stigende fokus på netop de studerende, og at de skal have råd til at spise ude oftere. Men hvordan, og i hvilken grad kan burgerbarerne forbedre deres tilbud til byens studerende?

Studierabatter bliver mere almindelige

Et område, hvor det særligt er oplagt for burgerbarer at nå studerende, er på økonomien. Netop derfor tilbyder nogle barer studierabat på deres menuer på op mod 20 %. Om end det ikke er mange, der endnu er med på bølgen, går få burgerbarer forrest, og det er noget, der kan mærkes på de studerendes økonomi. Netop som det er formålet, tiltrækker man på denne måde langt flere unge til restauranten, samtidig med at bylivet i sig selv forøges. 

I disse restauranter er det desuden typisk tilfældet, at der bliver kørt kampagner på visse hverdage. Det kan eksempelvis være to for én burger eller menu, som man før har set det fra restauranter som Bone’s, og som har vist sig at være utroligt effektiv. Der er altså overordnet set et stort fokus på, at de studerende skal have råd til at komme ud og spise på de pågældende restauranter – og hvad er mere relevant for studerende end snaskede, syndige burgere, som der ellers ikke ville blive råd til i hverdagen.

Menukort med tilbud til alle

De traditionelle oksekødsburgere, som vi kender dem, er ligeledes fortid for mange burgerbarer i Aalborg. Om end de naturligvis stadig er til at finde på menukortet, kan man i dag finde langt flere varianter i burgerverdenen. Det gøres for netop at omfavne den alsidige kultur, der er at finde, ikke blot blandt studerende, men generelt i byen. Her kan man finde både kyllingeburgere, mexicansk-inspirerede burgere og sågar burgere med bearnaise, foruden naturligvis de klassiske med oksekød. 

Også på kartoffel-siden er der sket et markant skift i de senere år, så der er noget for enhver smag. Det er dog ikke et lige så bredt udvalg af restauranter og burgerbarer, der endnu fører de mange forskellige pomfrit-varianter, men på få, gode restauranter finder man altså både almindelige, krøllede og firkantede pomfritter – tilbud, der passer til alle, uanset humør og præference. 

Placeret centralt i byen

Slutteligt, og formentlig ikke overraskende, åbner der som bekendt mange burgerbarer i centrum. Dette må også ses som en indsats for at nå ud til et større publikum, som typisk ikke vil bruge lang tid på at finde en god burger. Netop derfor sørger de fleste burgerbarer for at placere sig så centralt som muligt, så man kan nyde en god burger på havnefronten som takeaway, eller i selve restauranten nær kulturliv som Utzon-centret eller Musikkens Hus.

Tekst og foto: Journalist Aage Krogsdam

I udkanten af Minneapolis i et parcelhusområde ligger den lille restaurant, Tiny Diner. Restauranten er speciel i den forstand, at den ligger i en have, hvor alle planter, grøntsager og frugttræer med videre dyrkes økologisk.

"If You Love Somebody Set Them Free" sang Sting i 1980'erne, hvilket en del af nutidens forældre måske kan huske. Og selvom hittet handler om at få den helt store kærlighed til at udfolde sig, så er det også en sætning, som mange børnefamilier med fordel kan synge ved middagsbordet.

Vandring er populært som aldrig før. Og sund mad følger lige i hælene om man så må sige. Man kombinerer disse to populære elementer og får madvandringer. Det kan prøves i Skåne.

Antiinflammatorisk kost er den helt store sundhedstrend lige nu – og du har nu mulighed for at vinde en af de bedste kogebøger om emnet.