Restaurant-dronning trækker sig tilbage

Udgivet i Mad
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)

Tekst og fotos: Journalist Aage Krogsdam

Igennem 42 år var iværksætteren, arkitekten, madguruen og forfatteren Brenda Langton en af Minneapolis' førende trendsættere inden for økologisk og bæredygtig madkunst i storbyen. Men kort før jul kreerede Brenda Langton sine sidste gourmetretter med sund mad på restaurant Spoonriver i Mill City distriktet nær Mississippifloden i millionbyen. Og her ved nytårsskiftet har nye ejere overtaget restauranten, som vil genåbne i løbet af foråret 2020 under et nyt navn.

Spoonriver restauranten blev åbnet af Brenda Langton i 2006 samtidig med, at det nye teater, Guthrie, blev bygget lige overfor restauranten i den nye bydel, som fra 2006 og til 2010 rejste sig med skyskrabere med lejligheder samt en masse forretninger, caféer og restauranter på gadeniveau inklusiv det legendariske melmøllemuseum, Mill City Museum, ved Mississippiflodens første stenbro, Stone Arch Bridge, bygget i 1868. Restauranten blev en populær destination for teatergæster samt et middags- og brunchsted for beboere i de omkringliggende lejligheder.

I juli måned sidste år havde jeg fornøjelsen at afprøve nogle af Spoonrivers mange menuer og fik et minderigt måltid med årstidens friske økologiske grøntsager til forret afsluttende med en skøn bøf og dertil en pragtfuld rødvin. Servicen var i top, ligesom maden var en dejlig oplevelse.

Brenda Langton var desværre ikke til stede, da jeg besøgte restauranten, men en af hendes dedikerede tjenere - en sød pige - fortalte begejstret om chefen, og hvordan det var en daglig inspiration at arbejde med Brenda Langton i køkkenet.

Efterspurgt personlighed

Benda Langton var en eftertragtet personlighed inden for økologisk madlavning for udover at drive restauranten underviste hun også i bæredygtig madlavning og fødevareproduktion. I 2006 grundlagde hun Mill City Farmers marked. Her bringer lokale landmænd fra egnen omkring storbyen deres friske økologiske grøntsager og kødprodukter ind til markedsdag i byen én gang ugentlig. Et marked, som er utroligt populært blandt storbyens befolkning.

Hun var kendt ikke alene i Minneapolis men i vide kredse i USA.

Brenda Langton begyndte sin karriere ved at åbne Cafe Kardamena i 1978 i St. Paul men flyttede til et nyt domicil på den anden sidde af Mississippi i 1986, hvor hun åbnede en ny restaurant ved navn Cafe Brenda. Hun drev denne restaurant i 24 år. I 2006 åbnede hun sammen med sin mand og forretningspartner, Timothy Kane, den nu lukkede restaurant Spoonriver og grundlagde samtidig Mill City Farmers Market. Hun er også forfatter til flere kogebøger. Blandt andet skrev hun i 2012 sammen med Margaret Stuart The Spoonriver Cook book med over 200 opskrifter og med nogle meget flotte illustrationer af fotografen Mette Nielsen.

Stopper efter 42 år

Men i en alder af 62 år besluttede hun i december sammen med sin mand, Timothy Kane, at stoppe restaurantdriften efter 42 år. De ny ejere er et partnerskab mellem Birchwood Café og Minnesota Farmers Union. De nye ejere har i en årrække serveret frisk og lækker, lokalt fremstillet mad på Minnesota State Fair's Farmers Union Coffee Shop for at skabe opmærksomhed omkring Minnesota familiens landmænd.

Langton vil give Spoonriver's arv videre til et partnerskab mellem Minneapolis' Birchwood Café og Minnesota Farmers Union. "Tracy Singletons Birchwood Café var vores første valg for, hvem der ville videreføre vores koncept både for deres dedikation til lokale landmænd og bæredygtigt landbrug såvel som chef Marshall Paulsens lækre sunde 'feel-good' mad", sagde Brenda Langton ved lukningen af Spoonriver.

Læs også: Politirapporten

Vores mission har været at opbygge et sundere samfund gennem de måltider, vi serverer. Vores personale har gjort det hver dag, og de har været grundlaget for vores succes. Mange kunder har været loyale medlemmer af vores restaurantfamilie. Jeg er så stolt af, hvad vi har opnået med både Spoonriver og Mill City Farmers Market. Nu ser jeg frem til at fokusere på sund maduddannelse", sagde Langton.

Hun fortsætter som udviklingsdirektør for Mill City Farmers Market, ligesom hun vil fortsætte sin undervisning ved Center for Spirituality and Healing ved University of Minnesota, hvor hun vil rådgive og inspirere andre til at leve sunde liv.

Senest ændret Mandag, 04 maj 2020 22:08

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.