Canada blev skabt i skovene

Udgivet i Rejser
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)
Canada er storslået - og det var i vildmarken at pelsjægere, handelsrejsende og indianere skabte det moderne land. Canada er storslået - og det var i vildmarken at pelsjægere, handelsrejsende og indianere skabte det moderne land. Foto: Aage Krogsdam.

UNG NATION: Canada er en ung nation, og det var de oprindelige indbyggere, 1. nation, der sammen med pelsjægerne og de opdagelsesrejsende formede og grundlagde, det Canada vi kender i dag. På Fort St. James Historic Site får man et godt indblik i hele historien.

handelsstation-canadaI 1950erne besluttede den canadiske regering – efter at handelsstationen Fort St. James i British Columbia officielt var blevet lukket i 1952 af Hudson Bay Company – at indrette et frilandsmuseum på det sted, hvor en handelsstation blev grundlagt i 1806 af Simon Fraser; købmand og opdagelsesrejsende.

Det var lykkedes for Fraser at komme helt fra østkysten (en strækning på 5550 km fra Montreal) til området øst for Rocky Mountains ved at sejle i kano imod strømmen op ad floden Peace River.

Gennem forskellige bjergpas kunne Fraser og hans hjælpere efter store besværligheder komme over Rocky Mountains og ned på den anden side bjergkæden.
I området boede der mange indianere (1. nation), som udelukkende levede af laks, og Fraser så mulighederne for at oprette en handelsstation, North West Company.

Ansatte indianere

Ved søens østlige bred levede stammen Dakelth i landsbyen Nakázdeli. Fraser fik overtalt høvdingen, chief Kwéh, til at lede handelsstationen, og på den måde håbede Fraser, at uoverensstemmelserne mellem de hvide nybyggere, pelsjægerne og de indfødte, kunne undgås.

first-nation-pigeFort St. James er i dag indrettet som et frilandsmuseum under navnet St. James National Historic Site. Enkelte af bygningerne er de oprindelige fra 1806, mens andre efter brande i slutningen af 1800-tallet er blevet tilbageført til deres oprindelige udseende.

Museet ligger i den lille 1. nation landsby ved søen Stuart omkring 35 kilometer fra hovedvej 16, der løber fra Edmonton – hovedstaden i Alberta – over de canadiske Rocky Mountains og videre nordvest på til den lille havneby Prince Rubert ved den canadiske Stillehavskyst.

Man får ved besøget på firlandsmuseet et indgående kendskab til hele Canadas historie, som kan opleves på dette sted. Hvis man vil have hele historien om det moderne Canadas tilblivelse er stedet derfor et godt sted at begynde.

Læs mere om det interessante St. James National Historic Site.

Canada

Republik, medlem af The britiske Commonwealth. Landet har 33 mio. indbyggere heraf cirka 7. mio. fransktalende. Arealmæssigt er det verdens næststørste land med godt 9. mio. km2.

Hovedstad Ottawa og møntfoden er Canadiske dollars cirka 5.20 danske kroner.

sneklaedt-bjerg-canadaDer er flere ugentlige afgange med Air Canada mellem København og Toronto til priser fra cirka 8000 kr. tur/retur. Flyvetid varierer, men ligger på cirka 8 timer. Tidsforskel 6 timer. Flyvetid Toronto til Calgary cirka 3½ timer, og her er tidsforskellen to timer.

Prøv for eksempel en rundrejse i De Canadiske Rocky Mountains, der begynder i Calgary. Her er masser af vilde dyr, så pas på bjørnene.


Artiklens forfatter rejste med Gislev Rejser og Air Canada.

Senest ændret Mandag, 25 august 2014 12:34

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.