Stuttgart - den skønne bilby

Udgivet i Rejser
Bedøm denne artikel
(1 Bedømmelse)
Stuttgart med slottet, der er inspireret af Versailles. Stuttgart med slottet, der er inspireret af Versailles. Foto: Stuttgart Turistkontor og Stuttgart Marketing B.

TYSKLAND: Hovedstaden i den sydtyske delstat Baden Württemberg er Stuttgart med godt 600 indbyggere. Byen ligger i et smukt naturområde med bølgende bakker, der for manges vedkommende er beplantede med vinstokke.

Det er især ved bredderne af den 367 km lange Neckar, at man finder vinmarkerne. Neckar er biflod til Rhinen, og den udspringer i den sydlige del af Schwartswald ikke langt fra, hvor Donau, Europas længste flod har sit udspring.

Stuttgart var tidligere residensby for en række tyske fyrster, og det præger byen, som har flere flotte slotte og en masse grønne parker.

To gamle slotte

Næsten lige midt i byen ligger de to slotte, Alte Schloss og Neue Schloss. Slotspladsen er en stor central plads i bymidten, og byens store gågade Königstrasse krydser slotspladsens nordvestlige hjørne. Det er her hertugernes flotte bygningsværk, det tidligere residensslot, Neue Schloss ligger.

Grundstenen til Neue Sloss blev lagt i 1746 af hertug Carl Egen, der var inspireret af Versailles. Slottet er opført som et trefløjet anlæg. I begyndelsen af 1760erne var slottet endnu ikke færdigt, og da hertug Carl Eugen flyttede uden for byen til Ludwigsburg i 1764, gik arbejdet i stå i omkring ti år. Hertugen vendte tilbage til Stuttgart i 1775, og de følgende år byggede han videre på slotsanlægget.

I begyndelsen af 1800-tallet lod Württembergs daværende konge Friedrich II en del af Neue Schloß indrette i tidens kejserstil, og stedet forblev residens indtil midten af 1800- tallet.

Slotspladsen er udlagt som et barokanlæg med et springvand og en musikpavillion, og midt i står den 30 meter høje Jubilæumssøjle fra 1841. Den blev rejst i anledning af kong Wilhelm I's 25 års regeringsjubilæum. Omkring søjlens fod er der relieffer, der hovedsageligt illustrerer sejre under Napoleonskrigene. Søjlen krones af en statue af den romerske gudinde Concordia, der symboliserer enighed, forståelse og ægteskabelig harmoni.

I dag anvendes store dele af slottet som repræsentations-lokaler og kontorer for ministerier i delstaten Baden-Württemberg, ligesom delstatens Landesmuseum har en del af sine samlinger og udstillinger her.

Lang gågade

Königstraße er Stuttgarts 1,2 kilometer lange gågade. Den strækker sig fra hovedbanegården i nordvest gennem hele bycentrum mod sydvest. Butikker og varehuse ligger som perler på en snor under de smukke trækroner, der danner et dejligt og luftigt byrum.

I gågaden ligger også den store katolske domkirke, Sankt Eberhard. Kirken lå oprindeligt ved slottet Solitude, nordvest for Stuttgart, og blev flyttet i begyndelsen af 1800-tallet. Den var opført i barok, men hofarkitekten Nicolas von Thouret lod den genopbygge i klassicisme. Efter ødelæggelser under 2. Verdenskrig blev kirken genopført i revideret udgave af Hugo Schlösser, og man kan i dag opleve et rummeligt og lyst kirkerum.

Foruden de mange turistattraktioner i form af slotte og middelalderlige kirker er byen i dag også kendt for højteknologi i form af Bosch fabrikken.

Mercedes og Porsche

stuttgart-luftfotoMen Stuttgart kendes naturligvis også af de fleste som en bilby, idet de to kendte bil mærker Mercedes Benz og Porsche har hovedkontorer og fabrikker i byen. Begge fabrikker har fået indrettet hver sit museum, som er et besøg værd.

I Mercedes-Benz Museet startes rundvisning i toppen, hvortil man kommer med elevator inden en kronologisk rejse gennem både verdenshistorien og virksomhedens historie starter. Forskellige aspekter af teknologiudviklingen siden 1800-tallet gennemgås, og teknik og biler ses i relation til store begivenheder på kloden. Hele vejen gennem tiden står blankpolerede biler fra Mercedes-Benz' mærker gennem tiden, og der er mange særlige temaer; fx lastbiler, busser og racerbilernes historie.

Siden 1976 har man også kunnet gå på museum og se på biler af mærket Porsche et andet sted i Stuttgart. I 2009 åbnede den nuværende museumsbygning ved bilfabrikkens hovedkvarter. Porsches bilhistorie begyndte i 1948. På museet ser man mange forskellige modeller og man kan se forskellige tekniske udviklinger fra Ferdinand Porsches hånd i første halvdel af 1900-tallet.

Kommer man i bil til Stuttgart er hotel Radisson Park Inn, der ligger lige ved enden af Hauptstätter Strasse et godt udgangspunkt for ture rundt i byen. Fra hotellet og ud til motorvejen er der mindre end 100 meter. Blandt andet er det hurtigt og nemt at komme ud på motorvejen mod syd ned gennem Schwarzwald mod blomsterøen Mainau i Bodensøen, eller mod vest mod Rhinen og Alsace med de dejlige vine.

Nyttige links:

Hvis du vil bo godt og komme godt til Stuttgart er her et par meget nyttige links.

www.parkinn.com og www.scandlines.dk.

Senest ændret Fredag, 19 september 2014 18:27

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.