Yosemite Nationalpark fylder 125 år

Udgivet i Rejser
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)
Yosemite National Park er en af verdens smukkeste områder. Yosemite National Park er en af verdens smukkeste områder. Foto: Atlantic Link.

FØDSELSDAG: For 125 år siden besluttede nogle fremsynede personer, at oprette Yosemite National Park. Det vil blive fejret hele året igennem, og dermed er der endnu flere grunde til at besøge "alle nationalparkers moder".

Parken er både et skønmaleri af betagende natur med sceniske udsigter og samtidig et yndet udflugtsmål for dem, der vil se de historiske guldgraverbyer.

Ideen om at oprette nationalparker blev faktisk undfanget i Yosemite for over 150 år siden, da den store præsident Abraham Lincoln underskrev Yosemite Grant Act.

Heri blev tanken om at oprettede beskyttede naturreservater knæsat, og det var første gang i amerikansk historie og inspirationen spredte sig herfra.

Alligevel blev Yosemite ikke selv nationalpark før 1890 - for 125 år siden.

Kæmpe træer

Et af de helt store projekter i forbindelse med fejringen af jubilæet er en kampagne til mange millioner dollars, som skal være med til at genoprette Mariposa Grove of Giant Sequoias, der skal bringes tilbage til den tilstand de var i, før de europæiske nybyggere kom til det amerikanske kontinent.

Eller næsten - for det ville tage omkring 2000 år, da det er den tid, det tager for et sequoiatræ at vokse til fuld størrelse.

Man vil derfor med initiativet forsøge at bremse 150 års udvikling ved at lave en bedre balance mellem gæsternes nysgerrighed og beskyttelsen af de store træer.

Fest og maraton

På selve dagen den 1. oktober vil der var store festligheder i Yosemite National Park, for her blev der sat et skel mellem den tidligere rå udnyttelse - og ideen om at bevare noget natur uberørt.

Med status som National Park lykkedes det at beskytte næsten 3900 kvadratkilometer land, herunder Tuolumne Meadows, parkens højland, Hetch Hetchy og områderne omkring Yosemite Valley.

Ved Bass Lake umiddelbart uden for parken er der desuden den 10. oktober planlagt et stort halvmaraton - Yosemite Half Marathon - der nok skal få mange ud i de smukke områder.

På Yosemite National Parks nye hjemmeside kan man finde flere oplysninger om de mange begivenheder i parken og de omliggende småbyer i anledning af 125-året for parkens oprettelse.

Her finder man både en eventkalender samt en oversigt over parkens historie i form af en tidslinje. Det er også her, man kan dele sine egne Yosemite-historier.

Senest ændret Fredag, 30 januar 2015 16:37

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.