Forebyg skiskader hjemmefra

Udgivet i Rejser
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)
Skiløber på vej ned - sjovt men ikke ufarligt. Skiløber på vej ned - sjovt men ikke ufarligt. Foto: PR/Aleris Hamlet.

SKADER: Du skal være i god fysisk form, hvis din skiferie skal blive en stor fornøjelse. Fysioterapeuten Christian Rosenbergs kommer her med gode råd mod forebyggelse af skiskader.

Årligt vender omkring 6000 danske skiløbere retur til Danmark med en skade efter en skiferie. En del af disse skader kan formindskes eller undgås, hvis man er i god fysisk form inden man tager af sted til den hvide verden.

Aleris-Hamlets hospitalets fysioterapeut Christian Rosenberg har god erfaring med at hjælpe danskere, der er kommet galt af sted på skiferien. Her hans råd.

- Din kondition skal være i orden, idet langt de fleste skader sker på grund af udmattelse, som igen skyldes dårlig kondition, siger Christian Rosenberg.

Stærke muskler

Musklerne skal nemlig være stærke, så de beskytter leddene under styrt.

christian-ulrik-rosenberg-skiJo stærkere man er, jo mindre er risikoen for skader på knæ og skulder. Hvis man eksempelvis styrketræner 20 minutter hver anden dag i tre måneder før man skal på skiferie, er man godt rustet mod, at der sker en ulykke.

Derfor er regelmæssig konditionstræning som løb, cykling eller roning et effektivt middel til at komme i god form.

Udstyret skal være i orden

Når fysikken er god, er det næste man skal sørge for, at ens udstyr er i orden.

Det har vist sig, at for stramt indstillede skibindinger er den hyppigste årsag til knæskader hos skiløbere.

Få derfor professionel hjælp på skidestinationen til at indstille bindingerne, så skiene falder af ved styrt. Dernæst skal man være omhyggelig med stropperne. De kan være skyld i skader på tommelfingre, håndled og skuldre.

- Hvis skistaven sidder fast i sneen, kan den i værste fald vride en skulder af led. Drop derfor stropperne, eller brug skistave med selvudløserstropper, siger Christian Rosenberg.

Adfærd på pisten

Christian Rosenberg gør i øvrigt opmærksom på, at adfærden på pisterne, betyder meget for sikkerheden.

Vær opmærksom på sammenstødulykker og lad være at overvurdere egne evner, og lad være med at kaste dig ud i akrobatiske aktiviteter på pisten. Det fører ofte til skader i hoved og ryg.

Senest ændret Fredag, 13 februar 2015 17:39

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.