Islands skønne hovedstad Reykjavik

Udgivet i Rejser
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)
Reykjavik er på en gang en meget moderne by og en historisk by fuld af oplevelser og kultur. Reykjavik er på en gang en meget moderne by og en historisk by fuld af oplevelser og kultur. Foto: VisitIceland.

REYKJAVIK: Højt mod nord i Atlanterhavet ligger Islands hovedstad i en bugt beskyttet mod havets barske bølger. Her har Islands befolkning, hvoraf mere end halvdelen bor i byen, de seneste 100 år udviklet en moderne by, hvor bæredygtighed er i højsædet.

Det meste af energien til el og varme har islændinge fået i gave fra den vulkanske undergrund.

Reykjavik er på en gang både en gang en moderne by, og samtidig findes der en række gamle små huse fra 1800-tallet, men et har de alle fælles; den næsten gratis opvarmning med varmt vand fra den vulkanske undergrund i og omkring byen.

Vand fra undergrunden

Som et synligt bevis på den geotermiske energi, findes der mange svømme- og spabade i byen, hvor man kan få et dejligt varmt bad enten i almindeligt opvarmet vand eller i svovlbade, hvor vandet kommer direkte fra en gejser. Nogle hævder, at vandet har en helbredende virkning på kroppen.

Det er spændende at høre og se, hvordan en by kan køre på naturens energi, men der er selvfølgelig også en række andre ting, man kan lave i den smukke hovedstad.

island-gullfoss-vandfaldPå den kulturelle front byder Reykjavik på den nyeste trend inden for teater og musik, ligesom mere traditionelle forestillinger inden for al slags scenekunst kan ses. En aften i byen kan man krydre med et besøg på en af de mange spændende restauranter, hvor fisk, lam og vildt er de tre mest populære retter på menukortet.

Vil man lidt uden for den spændende by, så tilbydes laksefiskeri i nogen af verdens bedste lakseelve, (prisen er ikke helt billig).

Fjeldklatring og gletsjervandring samt midnatsgolf hører også til de mange tilbud som lokker de mange turister, der hvert år besøger øen.

island-islænder-hestRidning på islandske heste

Man må ikke glemme ridning, for der er gode muligheder for at udforske den islandske natur på hesteryg og naturligvis på de dejlige islandske heste, der sikkert og trygt fører gæsterne omkring på de smalle stier i fjeldene. For de, der vil på havfiskeri, er der også mulighed herfor.

Som turist kan man passende tage et par dage i byen og lære lidt om moderne energi, kulturen på øen og snuse til den islandske gæstfrihed inden rundturen. Man kan slutte rundturen med endnu et par dage i den dejlige hovedstad, hvor solen skinner døgnet rundt i et par sommermåneder.

Alt her er grønt og frodig, fordi islændingene ingen vandmangel har på den store vulkanske ø.

Den blå lagune

Den blå lagune er en anden attraktion, som består af nogle damme med varmt mineralholdigt saltvand fra undergrunden. De er omgivet af lavasten og sorte sandstrande. Den blå lagune er et af de mest besøgte turistmål i Island.

den-blaa-lagune-islandLagunen ligger på halvøen Reykjanes ved Grindavik i det sydvestlige Island nær landets største lufthavn, Keflavik, cirka 50 kilometer sydvest for Reykjavik.

I det indhegnede område holdes temperaturen på konstant 37-39°. Vandet har et højt indhold af hvidt kissel-ler og svovl, og badning skulle være godt mod hudsygdommens psoriasis.

Konstant temperatur

Man holder temperaturen konstant ved at indstille, hvor meget varmt vand, man hælder i dammene. Det overskydende varme vand føres ud i en fjern dam via en rørledning. Dammene får vandet fra et geometrisk kraftværk, som ikke kan pumpe ligeså meget vand ned i undergrunden, som det pumper op.

Derved har man fået et affaldsproblem, som man løser ved at hælde det varme vand i nogle lavninger, og disse lavninger har så udviklet sig til den blå lagune.

Ved et af bassinerne ligger en klinik, der har specialiseret sig i psoriasisbehandling. Undersøgelser har vist, at bakterier fra mennesker dør, når de kommer i vandet. Sår heles hurtigt i vandet. Vandet er lidt giftigt, så man må ikke drikke for meget af det. Men til gengæld er det så fri for alle sygdomsfremkaldende bakterier.

Læs mere om Island og Reykjavik her www.icalandair.dk, www.iceland.is.

Senest ændret Lørdag, 11 juli 2015 06:10

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.