Det amerikanske slot Hearst Castle

Udgivet i Rejser
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)
Hearst Castle i Californien ligger i skønne bjerge og er næsten eventyrligt. Hearst Castle i Californien ligger i skønne bjerge og er næsten eventyrligt. Foto: CA State Parks/Hearst castle/V. Garagliano.

RIGDOM: Hearst Castle blev bygget af bladkongen William Randolph Hearst, der ejede 26 aviser, 16 tidsskrifter, 11 radiostationer, 5 nyhedsbureauer og et filmselskab - så penge var der nok af.

Oppe på bjergskråningen med en utrolig flot udsigt over Stillehavet midtvejs mellem San Francisco og Los Angeles ligger der et slot. Nogen kalder det USA's eneste slot, og det har navnet Hearst Castle.

hearst-castle-forsamlings-roomSlottet har tidligere tilhørt avismilliardæren William Randolph Hearst, som døde i 1951 i en alder af 88 år. I sit testamente forærede han hele sin formue inklusiv slottet til en fond, bestyret af sine efterkommere.

Byggeriet af ranchen, som milliardæren kaldte det, begyndte i 1919, da han engagerede en af Amerika daværende mest kendte arkitekter Julia Morgan. Byggeriet fortsatte de næste 28 år i den periode hvor William R. Hearst boede på ranchen.

Alle byggematerialer, inklusiv interiører blev bragt til San Semion fra alle hjørner af USA, Mellemamerika og Europa, hvor han opkøbte kunst for millioner af dollars. Stål og cement blev sejlet til kysten neden for stedet med dampskibe, og der blev lavet en kunstig havn. Alle materialer blev fragtet af heste bragt op på bakketoppen til byggepladsen.

casa-grande-hearst-castleCasa Grande

Selve slottet (Casa Grande) er i tre etager med to store omkring 70 m høje tårne, desuden tre gæstehuse hver i to etager, alle med eget badeværelse og toilet, et stort udendørs svømmebassin i græsk stil på 50 gange 50 meter, samt et stort indendørs svømmebassin på 30 gange 10 meter.

Dertil en hel fløj alene med 36 gæsteværelser, en teatersal med plads til cirka 100 tilskuere, spisesal, køkken, bibliotek med 5000 bøger og en vinkælder med over 3000 flasker årgangsvin, for blot at nævne nogle af de mange hundreder værelser i slottet.

I flere værelser er der lofter, som er købt hele fra gamle gotiske slotte i Europa og især græsk kunst er opkøbt og anbragt overalt. Der er så mange stilarter fra Europas historie samlet, at det virker smagløst, men overdådigt og dyrt er det. William R. Hearst samlede kunstgenstande for millioner af dollars til sit slot, og det var den største, flotteste og mest sjældne private samling i sin art i verden.

Flotte haver på slottet

Langs vejen, der anlagdes fra foden af bakkerne op til toppen af bygnings komplekset, blev der plantet 5000 oliventræer, granatæbler, appelsin og citronbuske, pinjer, cypresser, egetræer, palmetræer med flere. Mange af træerne vejede op til tre ton ved plantningen. Omkring selve slottet blev anlagt eksotiske haver i terrasser med masser af skulpturer og anden kunst samt blomsterbuske og træer fra alle egne af verden.

Under overgartneren arbejdede 20 gartnere, som hele tiden sørgede for, at der året rundt var blomstrende buske og træer, samt masser af farvestrålende blomster. Sideløbende med byggeriet blev der anlagt fire drivhuse og her opformeredes årligt omkring 700.000 blomster og planter.

I tilslutning til slottet var der en kvægfarm med kødkvæg og malkekvæg, ligesom William R. Hearst anlagde en zoologiske have på området. Denne er dog siden nedlagt, men der lever flere vilde dyr i bakkerne blandt andet rådyr.

Hvert år kommer en million gæster - med god grund - for at se det eventyrlige slot, der i dag ejes af staten Californien.

Senest ændret Tirsdag, 14 juli 2015 17:56

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.