×

Advarsel

JUser: :_load: Kan ikke indlæse bruger med id: 147

Ferie i Europas oversete storby

Udgivet i Rejser
Bedøm denne artikel
(4 bedømmelser)
Beograd er en fantastisk storby med alt, hvad dertil hører. Men det er betydeligt billigere at holde ferie her. Beograd er en fantastisk storby med alt, hvad dertil hører. Men det er betydeligt billigere at holde ferie her. Foto: Mikonomi.

STORBYFERIE: Serbiens hovedstad Beograd er et overset rejsemål på Europakortet. Eksjugoslaviens kraftcenter har rejst sig efter 1990'ernes konflikter på Balkan, og Beograd er igen den mest pulserende by i Sydøsteuropa.

Beograd tilbyder romerske ruiner, levn fra kommunisttiden, museer og et bredt udvalg af restauranter. Og listen fortsætter. Beograd har alt det, som andre storbyer tilbyder. Blot til et langt lavere prisniveau. Det er ikke uden grund, at Beograd år efter år topper lister fra rejsemagasiner over must sees i Europa. Til trods for det er byen endnu ikke slået igennem som et bredt turistmål. Det betyder dog også, at Beograd kan opleves, som den er nu: Autentisk og uberørt.

Jugoslaviens arvtager

Arven fra Jugoslavien er et gennemgående træk for byen. Boligblokke står side om side i byens udkant som en evig påmindelse om den kommunistiske fortid. Allertydeligst fremstår det i midten af Beograd, hvor den tidligere kinesiske ambassade står som et gabende hul. Byen blev bombet af NATO under Kosovokrigen i 1999, hvor ambassaden fejlagtigt blev ramt. Siden da har bygningen stået som en evig påmindelse om fortiden.
Derfor er det også forståeligt, hvis Beograd giver associationer til tidligere konflikter. Realiteten er dog en helt anden nu til dags. Byen er meget sikker, og som turist kan man ubesværet bevæge sig rundt.

kalemegdan-ferie-rejser-serbienBeograds velbevarede kronjuvel

Beograd er en af de ældste byer i Europa. Igennem århundreder har byen fungeret som mødested for kulturer og folkeslag. Det fremstår tydeligt i Kalemegdan, som er Beograds mest velbesøgte attraktion. Kalemegdan er byens største park, og samtidig hjem for en lang række seværdigheder. Beograds gamle fæstningsværk danner rammen for parken, hvoraf store dele stadigvæk er bevaret. Statuer tilbage fra den romerske periode er også bevaret i Kalemegdan, ligesom et bredt udvalg af museer om serbisk historie og kultur er repræsenteret.

Kombineret med en veltrimmet park og udsigt over Donau-floden bør Kalemegdan være et obligatorisk stop for alle besøgende i Beograd.

Leveomkostninger til lavpris

Ligesom Beograd er det serbiske køkken meget overset. Maden er et sammensurium af de kulturer, der gennem århundreder har haft indflydelse på Serbien. Det er rustikt, kødfuldt og meget velsmagende. Beograd har det største udvalg af serbiske restauranter i landet, så er der mulighed for at komme rundt i landet rent kulinarisk. Tre retter med vin for fire mennesker kan fås til summen af 400 kroner. Prisniveauet er et generelt træk for Beograd; det er rørende billigt at være der. Leveomkostningerne ligger jævnt under ? af de danske, og antallet af besøgende i byen gør også, at hotelpriserne ligger langt nede. 300 kroner pr. nat på et godt 4-stjernet hotel er forventeligt.

Nationale stoltheder i Serbien

Nikola Tesla er en af Serbiens største stoltheder. Tesla var opfinder af serbisk oprindelse, der som 28-årig immigrerede til USA. Det var også i USA, at han foretog størstedelen af sine opfindelser; vekselstrøm, trådløs kommunikation og induktionsmotoren tilskrives Tesla. At han brugte størstedelen af sit liv i USA ændrer dog ikke på, at hans herkomst er vigtig for Serbien. Centralt i Beograd ligger Nikola Tesla Museum. Museet viser to sider af Tesla: Manden som privatperson og hans historie. Men samtidig har museet også en stor udstilling med hans opfindelser. Opfindelser, den besøgende selv kan få lov til at prøve og teste af. Det er et spændende og interaktivt museum, som hører til blandt de mest populære i Beograd. Udstillingen er både på serbisk og engelsk, så internationale turister også kan være med.

Religion er en vigtig del af serbisk kultur. Landet er overvejende ortodoks, og mange steder i Beograd kan der findes kirker og bygninger af religiøs betydning. Church of Saint Sava er beliggende midt i Beograd. Det er den største ortodokse kirke i verden, og et kæmpemæssigt byggeri på 70 meters højde. Der er fri adgang for besøgende.

novi-sad-serbien-beograd-ferie-rejserDagsudflugt fra Beograd

Novi Sad er den andenstørste by i Serbien. Byen er beliggende i Vojvodina, hvilket er en autonom provins i Serbien. Under halvanden time i bus fra Beograd er det en oplagt dagsudflugt. Byen er mere kompakt end Beograd, og rummer en lang række seværdigheder. Petrovaradin-fortet er byens største attraktion. Fortet ligger på den anden side af Liberty Bridge, som blev bombet af NATO. Broen er i dag rekonstrueret, men mindepladen fungerer som en evig påmindelse om 1990'ernes konflikter.

Længere mod byens centrum trækker Freedom Square med rådhuset og det gamle klokketårn flest besøgende. Til de museums-interesserede kan man blive klogere på historien om Vojvodina og dens status i Serbien på City Museum of Novi Sad.
Om sommeren er det oplagt at bade i Donau-floden, der løber gennem byen. Der er sandstrand omgivet af cafeer og restauranter ud til vandet.

En uforglemmelig ferie

Beograd er hidtil overset på verdenskortet, når der skal vælges ferie. Men meget ser ud til, at det kan nå at ændre sig. Byen rummer alt det, som andre storbyer kan tilbyde. Blot til meget lavere priser og med langt færre turister. Derfor er det kun et spørgsmål om tid, før turisterne får øjnene op for alt det, som Beograd rummer.

Senest ændret Fredag, 12 februar 2016 14:43

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.