Scotty's Castle

Udgivet i Rejser
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)
Scotty's Castle fortæller den utrolige historie om alletiders løgnhals. Scotty's Castle fortæller den utrolige historie om alletiders løgnhals. Foto: Aage Krogsdam.

GULDFEBER: I ørkendalen mellem Californien og Nevada ligger Scotty's Castle majestætisk og fortæller sin helt egen utrolige historie om Det Vilde Vesten.

Oprindeligt blev slottet bygget her i de øde egne i udkanten af Death Valley – Dødens Dal – på grænsen mellem Californien og Nevada af den største løgnhals i Vesten, Walter Scott.

Scotty, som han blev kaldt, var kendt for at kunne tale en prærieulv ud af en ørkenoase, og de talenter brugte han til at overbevise prominente investorer om, at han havde fundet verdens største guldmine.

Ikke alt, der glimter...
I 1902 havde Scotty's højt elskede Ella vist ham et lille klippestykke med guld, hun havde fået som souvenir. Det gav Scotty ideen til at sende få gram guld til investorer østpå i de store byer. De så naturligvis aldrig deres penge igen.

En af de investorer, der faldt for Scottys talegaver var bankmanden Albert M. Johnson fra Chicago, der havde tjent millioner af dollars i andre mineselskaber.

Johnson var en troende mand, og det var overraskende, at netop han ville have noget med ørkenrotten Scotty at gøre. Historier om løgnhalsen, der også havde optrådt i Buffalo Bills Wild West Show, imponerede imidlertid den kølige bankmand.

Albert Johnson var derfor fyr og flamme, da han besøgte Scotty i Dødens Dal, og der opstod et udsædvanligt venskab mellem de to mænd.

Hacienda i ørkenen
Scotty blev af familien Johnson bedt om at bygge et "sommerhus", da Albert Johnson efter en ulykke havde fundet ud af, at det tørre klima gjorde ham godt.

Et 3000 kvadratmeter stort sommerhus med tyve værelser blev bygget som en spansk hacienda ved slugten ned mod Dødens Dal i et område kaldet Grape Valley.

Prisen på 16 millioner dollars betød mindre for Albert Johnson – og heller ikke på indretningen blev der sparet. Hallen fik sit eget vandfald, der afkølede bygningen og italiensk porcelæn med såvel Scottys som Johnsons monogrammer prydede bordene.
Et mekanisk orgel drevet af kodede hulkortsrullemed med hele 1100 piber blev stillet op. Scotty hævdede at "guldminen" befandt sig under sengen i soveværelset, så en speciel skydeanordning blev sat i døren for at forhindre indbrud.

Bette Davis
Slottet er helt sikkert et besøg værd, hvis man er på de kanter. Gennem tiden har mange gæster da også nydt stedet – blandt andre præsident Herbert Hoover og skuespillerinden Bette Davis. De kom for at besøge "verdens rigeste guldgraver – Scotty".

I 1920'erne og 20'erne var slottet stedet, hvor kendte skuespillere fra Hollywood dansede, drak og festede med mediefolk og rige millionærer. Når gæsterne kom fortalte Scotty altid, at det var hans "hytte", og den markedsføring generede ikke Albert Johnson, selvom Scotty's castle tilhørte alene Johnson – Scotty havde aldrig selv investeret en eneste dollar.

Albert Johnson lod folk forblive i den tro, at slottet var Scottys, og han præsenterede sig aldrig som andet end Scottys bankrådgiver.

Når nogen, der kendte sagens rette sammenhæng, spurgte Johnson, hvorfor han tillod, at Scotty kaldet stedet for sit sted, og hvorfor han fik lov at bo der gratis, svarede Johnson altid: "Han har rigeligt betalt mig tilbage med sin humor og sine historier, der får mig til at grine".

Death Valley
Death Valley ligger i Mojaveørkenen på grænsen mellem staterne Californien og Nevada.
Højeste punkt i Death Valley: 3.368 meter (Telescope Peak)
Laveste punkt: 86 meter under havets overflade (Badwater)
Gennemsnitstemperatur sommer: 47 grader
Højeste målte temperatur: 56,6 i 1913
Hjemmeside: Death Valley National Park

Senest ændret Torsdag, 12 juli 2018 16:43

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.