Dag Hammarskjöld slår dørene op til sit liv

Udgivet i Rejser
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)
Dag Hammarskjöld slår dørene op til sit liv FOTOS: Karin Erlandsson / Dag Hammerskjölds Backåkra

SVENSK MUSEUM: Der er vist ikke den dansker, der ikke har hørt om svenske Dag Hammarskjöld. En boulevard på Østerbro i København er opkaldt efter ham og sikkert også en del andet. Nu åbner hans fristed efter en gennemgribende renovering. Historiens vingesus blafrer i Österlen.

Det nyrenoverede Backåkra er et museum, hvor Dag Hammarskjölds private ejendele og gaver fra hele verden er udstillet sammen med møbler og kunst fra hans lejlighed i New York. Den kendte svensker nåede desværre ikke at få sin alderdom på det elskede fristed i Österlen, da han døde i en flyulykke i forbindelse med en FN-opgave.

"Backåkra var det sted, hvor Dag ville bo. Her møder offentligheden derfor det sted, han valgte til sit fristed i alderdommen. Man får et unikt indblik i hans liv, fra tiden i New York, og man kommer om bag den offentlige person, ligesom det er spændende at se ejendele og gaver fra et liv som kosmopolit fra den tid", siger Anna Kron Boysen fra Visit Sweden.

LÆS OGSÅ: Tranernes bal i Sverige

Dag Hammarskjöld var FN's generalsekretær mellem 1953 og sin død i 1961 og er en af de mest berømte svenskere i moderne tider. Som generalsekretær lykkedes det ham at udvikle FN, ikke mindst organisationens evne til at forebygge og løse konflikter. Han blev tildelt Nobels fredspris efter sin død i 1961 for sit arbejde for fred.

Drømmen om Backåkra

Dag Hammarskjöld elskede området Österlen i Skåne og boede om sommeren ved havet i et lille fiskerhus. Han købte Backåkra, en smuk firelænget gård fra 1840'erne, i 1957. Tanken var, at han ville bosætte sig på gården efter afslutningen af sin opgave som FN's generalsekretær. Han kastede sig over at renovere og klargøre gården under sin gode ven, kunstneren Bo Beskows, kompetente overblik. Desværre fik Dag aldrig mulighed for at gå på pension i sit elskede Österlen. Han døde under en FN-mission i 1961 i en flyulykke i Ndola, det nuværende Zambia.

Dag Hammerskjöld 3Dag Hammarskjöld testamenterede Backåkra til den svenske turistforening, STF. Foreningen gjorde gården til et museum, men det blev lukket i 2011 som følge af et omfattende renoveringsbehov.

Naturen var en stor del af Dag Hammarskjölds liv, og da han købte Backåkra sikrede han, at området blev gjort til et naturreservat. I dag besøges stedet af mange, der ønsker at nyde naturen, fuglelivet og havet, ligesom Dag gjorde, da han vandrede alene rundt. Naturreservatet er åbent for offentligheden hele året rundt og tiltrækker tusindvis af besøgende hvert år, ikke mindst for at fejre midsommeren. Flere bliver også viet i området, og endnu flere sætter sig blot ned et stykke tid for at finde ro og fred.

Backåkra slår dørene op første gang efter renoveringen Langfredag i påsken. Åbningstider i påsken lyder 11.00 – 17.00. Adressen er: Backåkravägen 73, Löderup.

Senest ændret Mandag, 26 marts 2018 09:51

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.