Alternativ og deluxe-shopping i Berlin

Udgivet i Rejser
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)

BERLIN: I december vrimler det med julemarkeder i Berlin og de fleste andre tyske byer. De er hyggelige at besøge med deres julede atmosfære, julepynt, kunsthåndværk, strikvarer, delikatesser, glühwein og meget mere. Men i Berlin kan du naturligvis svælge i shopping året rundt, dyrt og dejligt, men også alternativt og billigt. Kitschet kluns, fed vintage, loppefund, kulinariske lækkerier, mærkevarer og alt derimellem. Der er snart sagt frit slag på alle hylder og i alle kvarterer.

Af: Lisja

Foruden to julemarkeder og den skønne totaljuleshop Käthe Wohlfart, hvor man året rundt kan svælge i julepynt og -sager, tog jeg lige vejen forbi to andre spændende shoppesteder. Ikke så meget for indkøbenes skyld, men i lige så høj grad for at opleve deres meget forskellige arkitektur, location, historie og stemning. Men selvfølgelig er både Bikini og KaDeWe meget fristende på hver deres måde, og ikke mindst i Kaufhaus des Westens, som det egentlig hedder, må man gøre store øjne og erfare, at det i høj grad er for feinschmeckere med stort budget. Men det gastronomiske mekka på sjette sal skal altså opleves.

Det første, jeg absolut ville se denne gang, var det anderledes shopping-center Bikini Berlin i Budapesterstrasse, som er del af et større kompleks med 25Hour Hotel i Charlottenborg. Bikini ligger ved den kendte Gedächtniskirche og det julemarked, der ramtes af terror i december sidste år. Efter 2. verdenskrig blev bygningen i 1950'erne genopført og var allerede dengang meget moderne i et ellers dengang ret uskønt kvarter, som nu er i rivende udvikling og kaldes City West. Her ligger også den helt nye bygning Zoofenster på hele 118 meter og 32 etager. Det er glaspartiet mellem to etager, der har givet bygningen navnet Bikini, som altså nu er alternativt trendy. Det ligger ikke langt fra næste stop på turen, KaDeWe, lige midt i Berlins kommercielle centrum.

Og det er ikke et helt ordinært indkøbscenter, som man plejer at se dem. Selv om vi kom tidligt på formiddagen inden det større kunde-rykind, kunne man tydeligt fornemme, at der under alle omstændigheder er lagt vægt på plads og højt til loftet. Reelt og i overført betydning. Den luftige atmosfære suppleres af de store vinduer ud mod Berlins zoologiske have. Det er ikke hvem som helst, der må åbne butik her og da slet ikke kædeforretninger med de mærker, man ser alle andre steder. Dén økonomiske motor frasiger man sig i Bikini.

Til gengæld finder du tøj og ting, som du ikke lige render ind i alle steder. Designervarer af forskellig slags, hvilket nok også antyder, at du ikke kommer her for prisernes skyld, men for oplevelsens skyld, for æstetikken, for de helt særlige fristelser, for at finde noget alle andre ikke allerede har. Spise, drikke og hygge sig kan man også, som det sig hør og bør, men igen er udvalget ikke lige det mest gængse. Flere cafeer har direkte udsigt til Zoos aber, når de ellers er ude og more sig.

Midt i centret, der har en udendørs terrasse øverst, som også har Zoo-udsigt, finder man en række pop up-shops. Det er bokse i forskellig størrelse udført i træ og glas. Her har designere og andre forretningsdrivende muligheden for at prøve et koncept af i nogle måneder eller et år for at afprøve, om det holder. Man kan begynde med den mindste shop-boks og evt. rykke over i en større - eller etablere sig for alvor i centret efter en periode.

billede 4KaDeWe, ikke så langt herfra, er det største stormagasin i Tyskland, og kan sammenlignes med Harrods i London. Begge ér nok kendt som paradis for folk med penge på lommen, men det udelukker ikke, at andre kan finde gode tilbud. Tyske priser er trods alt lavere end danske, så det er bare med at sætte nogle timer af her, om ikke for andet så for at opleve det legendariske stormagasin ved selvsyn, som her i december fremstår med smukt udførte juleudsmykninger. KaDeWe åbnede først i 1905, blev ødelagt under krigen, men genåbnede på 60.000 kvadratmeter i 1957.

Skal du ikke have tøj, tasker, sko, parfume, interiør, møbler, legetøj eller andet jordisk gods, så stryg direkte op på sjettesalen. Her åbner sig et gastronomisk eldorado på 7000 kvadratmeter, som er værd at sluge med øjnene - og selvfølgelig også med munden, hvis man tager sig råd til det. Og man skal næsten smage nogle af KaDeWe's lækkerier og madtryllerier heroppe. De har alt, hvad du kan ønske dig at spise og drikke, og selvfølgelig er alt creme de la creme-højkvalitet.

Sjettesalen er faktisk et sightseeing-must, og man skal give sig god tid. Det er så smukt (men kildrer unægteligt appetitten) bare at kigge på alt fra fisk af alle slags, kød i alle afarter og udskæringer, pølser, pateer, pasta og pålæg til skaldyr, champagne, salater, chokolade og alt, ALT, hvad en ægte mad-aficionado ellers nogensinde kan ønske sig. Køb ind her, tag med hjem – eller prøv en af cafeerne og restauranterne på denne og syvende etage. Bon appetit.

Journalisten var inviteret af Scandlines, som har særlige julepriser på overfarterne mellem Gedser-Rostock og Rødby-Puttgarten.

Senest ændret Mandag, 16 juli 2018 06:35

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.