Julefrokostens madsvineri

Udgivet i Go' Fritid
Bedøm denne artikel
(1 Bedømmelse)
Julefrokoster behøver ikke være lig med madsvineri. Julefrokoster behøver ikke være lig med madsvineri. Foto: www.stopspildafmad.dk.

GRISEFEST: De mange julefrokoster er med til at øge spildet af mad kolossalt. Skraldespandene flyder over af mad, der kunne have gjort gavn.

Madspildet i Danmark er ifølge Landbrug & Fødevarer faldet fra 1,5 milliarder kroner til 1,1. Samtidig går 7 ud af 10 danskere op i madspild.

Men alligevel går vi bersærk, når sprutten går ind og fornuften går ud ved julefrokosterne.

Derfor er AgroTech - eksperter inden for madspildsreduktion i kantiner og storkøkkener samt Danmarks største frivillige forbrugerbevægelse mod madspild, Stop Spild Af Mad, gået sammen får at lancere en guide til at undgå madspild til julefrokoster.

- Mange danskere forbinder store firmajulefrokoster og julebuffeter ikke alene med overspisning, men også med vulgært madspild, siger Selina Juul, stifter af Stop Spild Af Mad og initiativtager til kampagnen.

Mad og økonomi

Heldigvis er der små tegn på, at der er en holdningsændring på vej i eksempelvis driften af storkøkkener.

- Det går op for flere, at der er en stor økonomisk gevinst ved at mindske madspild, og det er altså penge på bundlinjen. Flere er begyndt at servere mindre portioner eller bruge mindre fade. Det skyldes, at storkøkkenerne oplever, at gæsterne er mere optagede af madspild end tidligere, mener projektleder hos AgroTech, Johanne Sønderlund Birn.

Du kan læse mere om, hvordan din julefrokost kan undgå at blive til en grisesti af madrester på www.stopspildafmad.dk.

 

Guide - Hvad kan kantiner, restauranter og cateringfirmaer gøre:

Lav portionsanretninger i stedet for at anrette på store fade
Brug tallerkenanretning i det omfang det kan lade sig gøre
Skift de store buffettallerkner ud med mindre tallerkner
Skift de store fade ud med mindre fade
Brug indkøbserfaringer fra tidligere år, når der skal købes ind – og skriv jeres erfaringer fra i år ned, så I har et godt udgangspunkt næste år
Brug frisk gran og kogler som buffetpynt, så buffeten også ser indbydende ud, når de store fade efterhånden skiftes ud med mindre fade
Synliggør at I arbejder med at begrænse madspildet. For eksempel via opslag, på intranettet eller skiltning
Fortæl om resultatet af jeres indsats – og brug erfaringerne næste år
Overvej at indføre et "frameld gebyr", så man betaler hvis man melder fra til julefrokosten i sidste øjeblik
Udregn gennemsnitlig vægt af et julefrokostmåltid – hvor meget kan en enkelt person overhovedet spise. Tommelfingerreglen er ca. 700 gr. per voksen inkl. brød
Lav tabeller med råvareforbrug pr. person. For eksempel hvad de spiser af brød, sild, ost, kød, ris a la mande, osv.
Overvej om tjeneren kan øse maden op til gæsterne, så de ikke selv øser mere op, end de kan spise
Undersøg hvorvidt det er muligt at donere den gode overskudsmad fra julefrokosten til lokale herberger og væresteder. Kom i kontakt med jeres lokale hjemløseorganisationer via www.stopspildafmad.dk.

Hvad kan julefrokostens gæster gøre:

Støt positivt op om projektet – jo større opmærksomhed der er på at forebygge madspild, des større bliver handling
Indtænk mindre madspild allerede fra starten, når firmaet begynder at planlægge julefrokosten. Jo tidligere i planlægningen desto bedre
Husk, at tilmelding til julefrokosten er bindende: melder du fra, er du med til at din del af maden bliver tilovers og ender i skraldespanden
Gå hellere flere gange til julebuffeten og øs mindre op ad gangen. Her vil du opleve, at du også får mindre tendens til at overspise

Senest ændret Mandag, 22 december 2014 07:29

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.