Fund af 2000 år gammel inskription

Udgivet i Livsstil
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)
Den 2.000 år gamle inskription kan give helt ny viden om Israel under romersk herredømme. Den 2.000 år gamle inskription kan give helt ny viden om Israel under romersk herredømme. Foto: Israel Antiquities Authority .

ROMERRIGET: En meget sjælden, historisk inskription er blevet fundet i Jerusalem. Inskriptionen er dedikeret til kejser Hadrian, og forskere mener, at det er en af de vigtigste, der nogensinde er fundet i byen.

Israel Antiquities Authority har i de senere år gennemført udgravninger i flere områder nord for Damaskusporten, og det var i et af disse områder, at man fandt et stykke af en sten med en officiel latinsk inskription fra den romerske periode.

- Vi fandt inskriptionen mellem genbrugte materialer rundt om åbningen af en dyb vandbeholder. I antikken, såvel som i dag, var det almindeligt at genbruge bygningsmaterialer, og den officielle inskription var tydeligvis fjernet fra sin oprindelige placering og integreret i et gulv til brug for bygningen af vandbeholderen, siger Dr. Rina Avner og Roie Greenwald, der er udgravningsledere for Israel Antiquities Authority.

Den latinske tekst er indgraveret i hård kalksten, og den danske oversættelse er følgende: Til Imperator Caesar Traianus Hadrianus Augustus, søn af den guddommelige Traianus Parthicus, sønnesøn af den guddommelige Nerva, ypperstepræst, indsat med tribunal magt for 14. gang, konsul for tredje gang, landsfader til landet (tilegnet af) den 10. legion Fretensis Antoniniana.

rockefeller-museum-inskriptionBrudstykket med inskriptionen er intet mindre end den højre halvdel af en komplet inskription, hvor den anden del blev fundet i nærheden sidst i det nittende århundrede. Her 2.000 år efter at inskriptionen blev forfatter er den imponerende velbevaret, og den vil blive konserveret og udstillet for offentligheden.

Stenen er vigtig, for Jerusalems skæbne efter tilintetgørelsen af Det Andet Tempel (70 e.Kr.) og før Bar Kokhba-oprøret (132-136 f.Kr.) er et af de store spørgsmål i byens historie og det jødiske folks forbindelse til den.

Stenen kan bidrage til at besvare spørgsmålet, om hvad der var årsagerne til oprøret opførelsen af Aelia Capitolina og etableringen af det hedenske tempel på det jødiske Tempelbjerg, eller måske omvendt, var det et resultat af oprøret – dvs. at Hadrian straffede dem, der gjorde oprør mod det romerske styre?

Senest ændret Mandag, 01 december 2014 20:22

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.