Gamle kirker - nye detaljer

Udgivet i Livsstil
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)
Udsmykningen af Hornstrup Kirke blev aldrig fuldført. Bygmesteren døde sandsynligvis. Udsmykningen af Hornstrup Kirke blev aldrig fuldført. Bygmesteren døde sandsynligvis. Foto: Foto: Ebbe Nyborg/Nationalmuseet.

FORTID: De smukke gamle kirker lidt nord for Vejle gemmer på sjove detaljer, der beskrives i værket "Danmarks Kirker Vejle Amt, bind 19", der udkom for nylig.

Det gælder eksempelvis Kirken i Horstrup, der er bygget i 1100-tallet. Her valgte man at dekorere korets og skibets ydersider med såkaldte blændinger.

Blændinger er store, kvadratiske felter, der er adskilte af smalle lodrette bånd i ydermurens frådsten, der er en slags blød kalksten.

Udsmykningen blev dog aldrig lavet helt færdig, og nu har kirkeeksperterne fra Nationalmuseet beskrevet disse udsmykninger, og de har fundet ud af, hvorfor de aldrig blev færdige.

Bygmester blev udskiftet

Det skyldes ifølge Niels Jørgen Poulsen, at bygmesteren blev skiftet ud undervejs i byggeriet.

- Byggeriet har tydeligvis været afbrudt, og da man genoptog arbejdet valgte man ikke at fortsætte med udsmykningen. Min teori er, at bygmesteren blev udskiftet undervejs i byggeriet, måske fordi han døde, og hans afløser valgte ikke at gennemføre facadeudsmykningen, forklarer Niels Jørgen Poulsen, der er redaktør ved værket Danmarks Kirker på Nationalmuseet.

Niels Jørgen Poulsen har sammen med kollegaen Ebbe Nyborg besøgt og beskrevet kirkerne i Grejs, Hornstrup, Øster Snede og Bredballe, som nu er nøje beskrevet i Nationalmuseets store bogværk om Danmarks Kirker.

Også de øvrige kirker i Vejle amt gemmer på sjove og hidtil ukendte detaler.

Senest ændret Torsdag, 12 februar 2015 12:34

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.