Caroline Mathildes personlige toiletgarniture

Udgivet i Livsstil
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)
Koldinghus er i sig selv et fantatsk sted at kigge ind, når man er på ferie i Kolding. Koldinghus er i sig selv et fantatsk sted at kigge ind, når man er på ferie i Kolding. Foto: Aage Krogsdam.

KOLDINGHUS: I 1766 rejste den engelske 15-årige prinsesse Caroline Mathilde fra England til Danmark for at blive gift med den 17-årige Christian VII, der i øvrigt var hendes fætter.

På sin rejse mod København overnattede hun på Koldinghus, og med sig havde hun en stor kuffert, der indeholdt alt, hvad en kommende dronning af Danmark i 1700-tallet havde behov for til sin personlige toilette.

Kulturarv på Koldinghus

Kufferten rummede blandt andet et unikt toiletgarniture, og denne uvurderlige kulturarv er nu vendt tilbage til Koldinghus. Kufferten havde været forsvundet i mange år, da den pludselig for nogle år siden dukkede op på en auktion i New York. Det havde man hørt om i Ny Carlsbergfondet, og fonden købte det værdifulde historiske skrin tilbage til Danmark.

Toiletgarnituret indgår som en naturlig del af den permanente udstilling om, hvordan kongeslottet Koldinghus i en lang årrække frem til branden i 1808 blev brugt af det danske hof på deres rejser rundt i kongeriget.

Udstillingen fortæller, hvordan der til disse rejser var knyttet en hel del fornemt personligt udstyr, som viste, at de kongelige rejste standsmæssigt og signalerede magtoverhøjhed.

Toiletgarnituret er langtidsdeponeret på Koldinghus af Designmuseum Danmark for en ti-årig periode og muliggjort via en bevilling fra Ny Carlsbergfondet.

Kongen er sindsyg

Den unge prinsesse vidste intet om, at hendes kommende mand muligvis var sindssyg, men efter giftermålet fandt hun hurtigt ud af det.

Hun ønskede derfor ikke noget samliv sin mand og tog livlægen Johan Frederik Struense som elsker. Han kom fra Holsten og havde fået stor indflydelse ved hoffet, hvor han som livlæge for kongen havde sin daglige gang.

Efter at hun blev fundet i sengen sammen med Struense, blev hun landsforvist, mens Struense blev anklaget for landsforræderi og derefter halshugget. Hans krop blev sat på stejle til spot for hele Københavns befolkning.

slot-celle-dronning-caroline-mathildeDronningen landsforvises

Caroline Mathilde blev skilt fra kongen i oktober 1772 og forvist til Celle i Nordtyskland, hvor hendes broder, den engelske konge Georg III havde et slot og her flyttede den unge dronning ind med sit følge på 24 hoffolk og over 20 værelser til sin rådighed.

Hun levede på ingen måde et fattigt liv. I dag er der mindestuer på slottet for den danske dronning. Hun boede her kun i tre år, da hun i en alder af kun 24 år døde den 10. maj 1775 af en infektionssygdom, formentlig skarlagensfeber.

Caroline Mathilde er begravet i slotsparken, og der er altid friske blomster på graven. Slottet i Celle er fra 1292. Toiletgarnituret var efter al sandsynlighed en bryllupsgave fra broderen kong Georg III.

Efter Caroline Mathildes død arvede hendes datter, Louise Augusta, toiletgarnituret.

Forgyldt sølv

Garnituret er fremstillet i forgyldt sølv af mester Thomas Heming i London i 1766. Heming var stærkt inspireret af den franske rokokos svungne linjer og rige blomstredekorationer.
Garnituret består af 30 dele, der sikkert alle var vigtige for prinsesser og dronninger på den tid.

I sættet findes blandet andet en vandkande med vaskefad, et stort spejl, to lysestager, to klædebørster og to runde børster - én til paryk og én til rensning af kamme. Desuden indeholder toiletgarnituret to store skrin til smykker og hårdekoration og to mindre til sminke og parykpudder.

Hele garnituret er anbragt i en læderbetrukket trækuffert foret med grønt fløjl, som nederst har en skuffe til det store spejl. Hele sættet har desuden indgraveret Caroline Mathildes monogram, C. R., som står for Caroline Regina, der er den latinske betegnelse for dronning.

Senest ændret Onsdag, 13 april 2016 11:15

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.