Danskerne forstår at hygge sig

Udgivet i Livsstil
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)
Hygge foran pejse er for mange det allerbedste, de ved. Hygge foran pejse er for mange det allerbedste, de ved. Foto: Fotostok.

DANSK MENTALITET: Danmark er verdenskendt for at have et decideret ord for at hygge sig – måske fordi vi gør det så meget? Resten af verden forstår dog ikke helt, hvad princippet går ud på. Læs med når vi forsøger at udlægge hvad hygge betyder.

Fænomenet hygge kan ikke defineres direkte. Hygge er ikke så meget en tilstand, man er i, så meget som det er en sindstilstand. I store træk kan man dog påstå, at ordet "hygge" kan linkes til visse omstændigheder og omgivelser.

LÆS OGSÅ OM JULENS HYGGE: Sjov dagbog om jul og julerier

Hygge om ilden

Når folk normalvis tænker på hygge, dukker der normalvis tanker omkring ild i pejsen, sofahygge med tæpper, slik og gode film, levende lys og samvær med familie og venner.

Hvad, der er rigtig hygge, er dog meget individuelt. Desuden mener mange forskere, at man skal være dansk for at forstå betydningen af hygge helt ind i kernen.

Hygge er faktisk norsk

Danskerne har fra start gjort krav på hyggen. Hygge er nemlig dansk og stammer fra Danmark. Eller hvad?

Ordet hygge stammer faktisk oprindeligt fra norsk, men fandt vejen til Danmark i middelalderen. Det var dog heller ikke i middelalderen, at danskerne for alvor tog patent på hygge. Dengang betød ordet nemlig noget lidt andet.

Den oprindelige betydning af "at hygge" betød noget i nærheden af "at tænke på". Ordet udviklede sig dog efterfølgende til at betyde "at have omtanke for noget eller nogen", hvilket leder os til den betydning, som ordet har i dag.

Vore dages fortolkning af at hygge, betyder noget i retning af "at føle sig tryg og veltilpas", enten sammen med familie, venner eller alene.

Selvom vi har nordmændene at takke for selve ordet, kan vi takke os selv for den måde, det forstås på. Hygge er nemlig meget mere implementeret i den danske kultur, end det er i den norske.

Hvordan hygger vi os?

I disse mørke måneder er der bred konsensus blandt danskerne om at trække indendørs og hygge os. Dog findes der flere parametre, der er medbestemmende til at afgøre, hvordan vi hygger os. Noget tyder nemlig på, at din fortolkning af hygge kommer an på, hvor mange penge du har at rutte med, hvordan du indretter dig og dine interesser.

Folk med mindre midler end gennemsnittet opfatter derfor ofte en stue med mange møbler og genstande som hyggelig. Disse er ligeledes mere tilbøjelige til at hygge sig alene, og hygger sig med for eksempel at spille på online spillemaskiner. De begynder måske med at indløse en bonus som denne ved bwin, og så spiller de regelmæssigt, fordi det er det, de forbinder med hygge. Hygge har derfor også noget at gøre med den tid man lever i.

Den socialklasse man kommer fra definerer også, hvad man synes er hyggeligt. Dem der modsat førnævnte gruppe tjener mere end gennemsnittet vil have en enkel stue - ja, nærmest minimalistisk - med få møbler.

Denne grupper er desuden mest tilbøjelige til at hygge sig med god mad eller vin, samt sammen med andre mennesker.

Når vi kommer på besøg hos hinanden, kan man derfor opleve, at man bagefter sidder i bilen og taler om den meget lidt hyggelige stue hos vennerne. Men bare rolig, de taler om det samme med omvendt fortegn, når de kører fra jer!

Senest ændret Fredag, 02 december 2016 07:33

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.