Hvad er forskellen på habit og jakkesæt?

Udgivet i Mode
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)

Jakkesæt og habitter er ikke det samme. Her forklarer vi, hvordan man skelner mellem de to, når du næste gang skal investere i enten et jakkesæt eller en habit.

sponsoreret indholdDe har det med at dukke op i samme begivenheder og bliver brugt synonymt med hinanden. Navnene er dog forskellige, så hvori ligger forskellen egentlig?

Der er faktisk en markant forskel, ikke kun i materialet, men også i designet.

Jakkesættet kom først – og fra den udsprang habitten

Jakkesættet kom allerede i 1600-tallet, dog som en form for kjole. Dette hørte op med den franske revolution og blev efterfulgt i 1800-tallet af diplomatfrakke og jaket som de engelske skræddere designede til at sidde tæt til kroppen. Men det startede for alvor i starten af 1900-tallet med en over- og underdel, der skulle matche hinanden og sidde tæt til kroppen. På samme tidspunkt kommer habitten også frem.

Lige fra begyndelsen af 1900-tallet og op til nu har størrelsen, bredden og striberne på tøjet ændret sig alt afhængigt efter hvilke tendenser, der var på den tid. Før og under 2. verdenskrig blev tøjet f.eks. større og mere voluminøst som et symbol på det overskud, der ligger i at være velhavende i en ellers sparet tid, hvor ikke mange havde meget.

Forskellen: Det ligger i farverne og stoffetbillede 2

Habitten udspringer fra jakkesættets historie og er en form for strømlinet version af jakkesættet, der bruges ved især formelle lejligheder og begivenheder.

Habitten er desuden den nemmeste at forestille sig – af de to. Den består af en over- og underdel lavet af det samme stof og udarbejdet i den samme farve. Så hvis overdelen er lavet af mørkeblåt silkestof, så er underdelen lavet af samme materiale. Oftest er der også en vest indenunder, der ligeledes matcher stoffet og farven.

Jakkesættet er, som navnet antyder, et sæt. Det behøver altså ikke fremstå ensfarvet eller have samme stof, men kan godt bestå af to forskellige dele – i over- og underdel.

Denne klassiske definition på forskellen mellem jakkesættet og habitten er for sin vis kun vejledende. Du behøver ikke være særlig rigid i dit endelige valg. Du kan sagtens have en blazerjakke på og droppe vesten, når du skal gå med en habit.

Hvorfor egentlig en forskel? – Det ligger alt sammen i syningen

Hvis der ikke er nogen egentlig grund til at holde sig til den klassiske distinktion mellem habitten og jakkesættet, er der så en grund til at gøre en forskel ud af det?

Det korte svar: nej. Men det er vigtigt at forstå, at der er en sammenhæng mellem de to, når du står henne i butikken og skal vælge, hvordan du vil klæde dig.

Det er f.eks. vigtigt at forstå, hvordan din figur og størrelse spiller ind på udvælgelsen af jakken og bukserne. Samtidig kan du have habitjakker, der ikke er syet på samme måde. Der er forskel på, om den er syet enkeltradet eller dobbeltradet. Altså om der én eller to rækker af knapper på jakkens front.

Det er også godt at huske de "gængse" regler: som ikke at knappe jakken mens man sidder ned, og at længden på buksebenet skal kunne gå ned over overlæderet på skoen.

Der er mange flere tips og tricks, så husk at spørge ekspedienten i butikken.

Senest ændret Tirsdag, 24 juli 2018 14:18

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.