Tjek dit hustag inden vinter

Udgivet i Bolig
Bedøm denne artikel
(1 Bedømmelse)
Et tjek af taget forebygger mange vinterskader. Et tjek af taget forebygger mange vinterskader. Kalk- og Teglbrænderforeningen.

FUGTSKADER: Dårlige tage og våd vinter øger risiko for alvorlige fugtskader. Ifølge Danmarks Meteorologiske Institut, DMI, får vi et vådt og blæsende vejr resten af året, og et utæt tag kan give alvorlige fugt- og vandskader med deraf store udgifter til følge.

Ud af de 450.000 parcelhuse fra 60'erne og 70'erne, som findes i Danmark, har størsteparten at tagene for længst overskredet sidste holdbarhedsdato og kan trænge til udskiftning.

Derfor er det en god ide at tjekke taget, inden efteråret og vinteren for alvor sætter ind med masser af nedbør, sne og frost.

tagFugt skaber råd og svamp

Taget er den bygningsdel, som skal holde mest regn, sne og slud ude af boligen, og det er en meget stor udgift for den enkelte husejer at få udbedret skaderne i tagkonstruktionen, loft og vægge, hvis fugten først er der.

Hvis det er nødvendigt, at man udskifter det gamle tag med en hel ny tagbelægning, skal man huske at minde leverandøren om at sørge for en professionel ingeniørberegning for at se, hvad tagkonstruktionen kan holde til.

Visse kommuner stiller i lokalplanen særlige krav til tagbelægningstype og tagets udformning, og derfor er det en god idé at kontakte kommunens Teknisk Forvaltning, inden man påbegynder at lægge nyt tag.

Tegltag

Hvis man vælger tegltag skal man nogle tilfælde regne med at skulle forstærke tagkonstruktionen for at kunne bære den ekstra vægt af tegl.

Nogle leverandører af tegltagsten tilbyder en gratis og professionel ingeniørberegning for at se om tagkonstruktionen kan forstærkes.

Det er også vigtigt at tænke på, at tegltaget stort set er vedligeholdelsesfrit og kan give en højere salgsværdi, hvis man tænker på et fremtidigt salg af huset.

Tagskader og forsikring

Utætheder i taget i forbindelse med oplægning, manglende vedligeholdelse eller almindelig nedbrydning på grund af vejret eller uheld med fyrværkeri, nedfaldende grene eller lignende er nogle af de skader, husejerne kan nikke genkendende til.

Ikke mindst har mangle gamle tage tillige problemer med fygesne og kraftig regn, da tagkonstruktionerne fra 60'erne er kendt for at være særligt åbent ved rygningen.

Det er selvfølgelig vigtigt at få udbedret skader så hurtig som muligt, men det er også vigtigt som boligejer at vide om forsikringen dækker. Dette afhænger ofte af årsagen og ens forsikringspolice, og det er derfor godt at genlæse forsikringspapirer, hvis man ikke helt kan huske, hvilke skader der dækkes.

Check taget ude og inde

Her er lidt gode råd fra Kalk- og Teglværksforeningen:

Tjek taget udefra

• Se om noget ligger løst, eller om der er huller i taget.
• Rygningsstenene er oftest mest udsat, og det er vigtigt at se, om de ligger korrekt og er i god stand.
• Vær også omhyggelig med de steder på taget, hvor taget "brydes", dvs. hvor fx en skorsten gennembryder tagfladen, overgangen mellem to tagflader eller ved tagfod. På sådanne steder findes der ofte inddækninger, normalt i form af bukkede metalplader, som binder taget sammen til en helhed. De er ofte lavet af zink, kobber eller bly, der normalt ikke har samme levetid som den øvrige tagbelægning. Inddækninger kræver ofte mere vedligehold end selve taget.

Tjek taget indefra

• Kig efter fugtskjolder og vær opmærksom på, at fugtskjolderne ikke nødvendigvis er under utætheden, fordi fugten sagtens kan vandre.
• Gå en tur på loftet en solskinsdag. Læg mærke til om solens stråler trænger igennem taget eller undertaget, hvilket indikerer tegn på utæthed.

Senest ændret Onsdag, 28 oktober 2015 14:02

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.