Lav redekasser til havens fugle

Udgivet i Bolig
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)
Fuglene vil kvittere med flere unger, når man laver redekasser til dem. Fuglene vil kvittere med flere unger, når man laver redekasser til dem. Foto: Aage Krogsdam.

REDEKASSER: Solen skinner fra en helt blå skyfri himmel, og vi begynder så småt at få forårsfornemmelser, selvom vi kun er i slutningen af februar. Der kan stadig komme nattefrost. Alligevel har erantisserne blomstret længe, og krokusserne er på vej.

Ved fugleburet er der livlig aktivitet, og fuglene er allerede begyndt at se sig om efter et passende sted at byge rede.

Se hvordan du fodrer dine fugle

Fugle danner par

Samtidig er hannerne med deres utrolige smukke sang i gang med at lokke en mage til sig, som de kan danne par med til foråret og sommeren.

have-erantis-faaraarDet er nu, at du kan begynde at hjælpe fuglene med at bygge en bolig ved at "tilbyde" dem en redekasse. Har du i forvejen redekasser, skal de samtidig tømmes for gammelt redemateriale.

Kan du eksempelvis rense eller vaske redekassen, er det en god idé, idet du derved fjerner bakterier og utøj, som lever i det gamle redemateriale. Hvis der ikke er rent i et fuglehus, kan ungerne i værste fald omkomme.

Byg selv en redekasse

Det er relativt nemt ved brug af finerplader at bygge små redekasser, hvis tag du kan beklæde med lidt tagpap, således at du holder fugt og regn ude.

Hvis du er interesseret i at få flere forskellige fugle til at lægge æg i dine kasser, skal du lave indgangshuller med forskellige størrelser.

Hvis du vil have blåmejser skal hullet maksimum være 2,8 centimeter i diameter, mens det skal være lidt større til en musvit, nemlig 3,2 centimeter.

Har du mod på at få større fugle som stære i haven, skal hullet til redekassen for en stær være 5 centimeter i diameter.

Op til 25 fuglearter

I træet nær vort fuglebræt, hvor vi i vinter har talt op til 25 forskellige fuglearter, har vi to redekasser, som nu bliver suppleret med yderligere to.

Husk at anbringe redekasserne i skjul af grene og så højt, at katte ikke kan nå redekassen.

Både rovfugle og katte er hele tiden på udkik efter et måltid nær fuglebrættet og nær redekasserne. Vi har desværre 4-5 store katte, som gerne vil besøge vores have og ofte forretter deres nødtørft her.

Fugle tager insekter

Det er naturligvis fuglebrættet, der trækker, og en kat går sin egen vej.

Den mest talrige fugleart ved vort fuglebrætte er musvitten, som sidste sommer fik 2-3 kuld på vingerne.

Ved at opsætte yderligere et par redekasser med de mindste huller, håber jeg at få flere ynglende musvitter og blåmejser i haven.

Det er i de hele taget hyggeligt at se på de mange farvestrålende fugle ved foderbrættet. Og så betyder mange fugle i haven også at der i forårets og sommerens løb kommer færre skadelige insekter, idet de mange fugle tager for sig af lus, larver og andre insekter.

Senest ændret Søndag, 21 februar 2016 09:59

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.