Kigger du efter ny bolig?

Udgivet i Bolig
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)
Det kan godt betale sig at lave nogle beregninger før man køber eller lejer bolig. Det kan godt betale sig at lave nogle beregninger før man køber eller lejer bolig. Foto: Fotostok.

HUSKØB: Her er noget, du skal tænke over, inden du vælger at Købe eller leje. Er man på udkig efter den første bolig eller en ny, kan det være svært at finde ud af, om man skal vælge at leje eller købe en bolig.

Der er mange ting at tænke over, hvis man går med tvivlen om, hvad man skal gøre. Her er nogle af de faktorer, der kan være med til at gøre leje eller køb til den rigtige løsning.

LÆS OGSÅ: Førstegangskøb af hus uden panink

salg-koeb-hus-bolig-lejlighedGør dig økonomisk klar til boligkøb eller -leje

Om man har i sinde at købe eller leje en bolig, er det vigtigt at have økonomien på plads, inden man tager valget. Det er vigtigt at gøre sig tanker omkring, hvor meget man har råd til, for ikke at komme til at fange sig selv i en økonomisk fælde. Huslejen eller afdraget skal falde hver måned, og det er i den forbindelse vigtigt, at man både har råd til at betale husleje, og samtidig have et rådighedsbeløb til at leve for.

En fornuftig måde at sikre sig økonomisk er ved at melde sig ind i en a-kasse. En a-kasse er med til at sikre en fast indkomst, hvis man kommer ud for at miste sit arbejde. På den måde bliver man ikke nødsaget til at skulle flytte, hvis man mister sit arbejde - i hvert fald ikke de første år.

Det er en god ide at lave en beregning, der går på, om man har råd til at betale husleje samt have et fornuftigt rådighedsbeløb, hvis man ender med at få brug for a-kassen. Dette skaber sikkerhed og ro, da man derved altid er sikker på at have råd til at leve, indtil man finder en ny indkomstkilde.

Udbetaling på minimum 5% ved køb

Hvis man går og overvejer at købe en bolig, kræver banken at man sparer 5 procent op i udbetaling til et lån. Tidligere var det nemmere at blive godkendt til et boliglån, men i dag kræves det, at man som låntager viser, at man er økonomisk ansvarlig.

De skærpede krav har medført, at flere bliver afvist ved ansøgning om boliglån. Derfor benytter flere og flere danske boligkøbere, en finansiering af udbetalingen gennem private eller alternative finansieringsformer.

Hvis man vælger at leje en bolig, er der i de fleste tilfælde et indskud, der skal betales ved indgåelse af lejekontrakten. Det kan være mindst ligeså dyrt at betale indskud til en lejebolig, som at betale udbetaling ved køb. I 2015 viste tal fra lejebolig.dk, at gennemsnittet på indskud i centrum af København lå på 77.469 kroner, hvilket er et beløb, som de færreste har på kontoen.

Det er muligt at læse mere om mulighed for finansiering på laan-service.dk.

Fordele og ulemper ved at vælge en lejebolig

Der er både fordele og ulemper ved at leje fremfor at købe bolig. Det er derfor vigtigt at gøre sig tanker om, hvilke faktorer der er vigtige, inden man tager valget om boligtype.

Ved at vælge en lejebolig bindes der ingen penge i boligen, hvilket giver frihed til at kunne fraflytte boligen inden for få måneder. Står man eksempelvis i en situation, hvor man ikke ved, hvad fremtiden bringer inden for de nærmeste måneder eller år, kan det være en god ide at overveje at leje, indtil man har fundet ud af, hvad der skal ske.

Hvis der sker skader på en lejebolig, såsom vandrørsskader eller lignende, sørger udlejer for at udbedre skaderne, hvilket sparer lejeren for omkostningerne, der er forbundet med dette. Man skal derfor ikke bekymre sig om uforudsete omkostninger i en lejebolig i samme grad som ved et køb.

Ved ikke at investere i en ejer- eller andelsbolig, får man ikke udbytte af eventuelle stigninger på boligmarkedet. Modsat er man heller ikke udsat for at tabe penge, hvis markedet pludselig falder.

Priserne på boligmarkedet

De seneste mange år har priserne på boligmarkedet været stigende. Men det er ikke sikkert, at tendenserne altid går i den positive retning, og det kan derfor være en god ide at have markedsudviklingen med i beregningen, når man står overfor valget om leje eller køb.

Hvis man vælger at købe en bolig, går de penge, som der afdrages, til egen investering, og man vil derfor opnå friværdi ved denne løsning. Huslejen ved en lejebolig går udelukkende til udlejer, og man får derved ikke nogen investeringsudbytte ud af de penge, som der betales.

Senest ændret Torsdag, 17 november 2016 07:31

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.