Billig og bæredygtig opvarmning af dit hus

Udgivet i Bolig
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)
Lodret jordvarme kombineret med fjernvarmetanken. Lodret jordvarme kombineret med fjernvarmetanken. Foto: GeoDrilling.

ENERGI: Alle landets beboere skal have adgang til at få billig og bæredygtig fjernvarme. Der er dog stadig en del steder, hvor det er ikke muligt, men det vil virksomheden GeoDrilling nu lave om på.

Virksomheden har udviklet en smart idé, som kan være med til at sikre, at borgere og virksomheder i hele Danmark får bedre adgang til fjernvarme.

LÆS OGSÅ: Solceller til røde tage

Det drejer sig om et særligt skalérbart fjernvarmenet, der ved hjælp af forbundne lodrette jordvarmeboringer og varmepumper er i stand til at levere energi til både køling og opvarmning i det samme ledningsnet.

Moderne jordvarme

I forhold til den mere traditionelle form for jordvarme, hvor ledningerne er gravet ned i jorden og ligger vandrette, borer GeoDrilling lodret ned i undergrunden.

Virksomheden har for nyligt haft besøg af energi-, klima- og forsyningsminister Lars Chr. Lilleholt (V), som i en skriftlig kommentar siger, at det var spændende at besøge GeoDrilling og at se deres innovative koncept i praksis:

- Nye koncepter giver nye muligheder for, at bygningsejeren kan vælge den løsning, der passer bedst til de konkrete behov. Det er vigtigt for mig, at vi så vidt muligt overlader det til bygningsejerne selv at beslutte, hvad der er den rigtige løsning for dem og deres bygning.

Lodret jordvarme og fjernvarme

Direktør Søren Andersen fra virksomheden, mener at der kan opnås en lang række fordele ved at kombinere den lodrette jordvarme med fjernvarmetankegangen:

- Lodret jordvarme kan blive væsentligt billigere, hvis det laves som en fjernvarmeløsning. Samtidig fjernes investeringsbyrden fra husejeren.

Man ændrer så at sige opvarmningen fra at være et teknisk anlæg, som husejeren tager sig af, til at være en ydelse der købes af et forsyningsselskab, på linje med vand og elforsyning.

Varmen hentes 250 meter nede

GeoDrilling er en af de få virksomheder i Danmark, som har specialiseret sig i at bore dybe huller på op til 250 meter lodret ned i jorden for deri at etablere jordvarmeslanger, der henter varmen ud af jorden til opvarmning af boliger.

Også hos Landdistrikternes Fællesråd, der tæller 42 danske land-, yder- og mellemkommuner, er man positiv over for idéen.

- Det er et meget spændende koncept, som kan bruges til at lave grøn fjernvarme i hele Danmark. Vi har kollektivt el-net og kollektiv vandforsyning, nu skal vi have de sidste 36% af boligerne med på kollektiv opvarmning. Det er til gavn for miljøet og for landdistrikterne, siger formand Steffen Damsgaard.

Senest ændret Fredag, 25 november 2016 09:31

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.