Tips til et mere miljøvenligt hjem

Udgivet i Bolig
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)
Find cyklen frem og vær med til at gavne klimaet. Find cyklen frem og vær med til at gavne klimaet. Foto:

MILJØRIGTIG: Vores klima har aldrig været mere belastet. Hvert år bliver der slået nye varmerekorder, og iskapper smelter som direkte resultat af vores høje CO2-udledning.

Hvis vi ikke gør noget drastisk for at vende tendensen, kan vi om ikke mange år havne i alvorlige klimaproblemer mest presserende i form af en forhøjet vandstand, der vil ligge mange byer under vand.

Vi skal løfte i flok. Det gælder myndigheder, virksomheder og privatpersoner. Et godt sted at gøre en forskel, er ved at energirenovere sin bolig. Der er mange måder, hvorpå man med små tiltag, virkelig kan optimere sit energiforbrug. Følgende er en guide til, hvad du rent faktisk kan gøre.

Boligens klimaskærm

Et af to overordnede områder du kan arbejde med, er boligens klimaskærm – fladerne mellem inde- og udemiljøet. Kort sagt indebærer det udskiftning eller efterisolering af de givne elementer, der bruges som værn mellem at være udenfor og indenfor.

Der er mange muligheder for at optimere dit energiforbrug her. Et af de mest givende projekter er en etablering af en såkaldt hulmursisolering. Rigtig mange ældre boliger har ikke sådan en, og har derfor et enormt varmetab gennem ydermurene. Det tager kun én dag at blive færdig, og du mærker med det samme en forskel i både komfort og på varmeregningen. Man siger, at det kun tager mellem 2-4 år at tjene pengene hjem igen, og derefter er det simpelthen bare penge lige ned i lommen.

I din energirenovering skal du også være opmærksom på vinduerne. Mange vinduer er gamle og utætte, hvilket igen fører til et væsentligt højere varmeforbrug. Sørg derfor for at få installeret nogle vinduer med god, tæt isolering. Det tager heller ikke mere end en dag.

Tekniske installationer

Det andet overordnede område er de mere teknisk krævende installationer. Disse installationer kan omhandle alt fra komplekse tiltag som en implementering af et solcelleanlæg og et ventilationsanlæg med varmegenvinding såvel som at indbefatte simple og ligetil gøremål som udskiftning af radiatorventiler og termostatstyringer.

Et andet endnu mere ligetil tiltag er en udskiftning af de mere normale lyspærer til de meget mere energibesparende LEDpærer. Du kan lynhurtigt hjælpe miljøet ved at købe disse pærer i online butikker som shopLED, der har LED-produkter i alle former og størrelser.

Tommelfingerreglen siger, at man sparer op mod 80 procent af energiforbruget for hver enkelt traditionel glødepære, du erstatter. Samtidig har LED-pæren en ekstrem lang levetid, så selvom LED pæren er dyrere vil du spare på udgifterne til belysning i boligen.

Fokus på transport til og fra din bolig

Der er stor forskel på, hvor meget de forskellige transportmidler påvirker miljøet. Medmindre det er en elbil, er bilen den klart største synder. Men også bussen såvel som toget forurener og er derved med til at belaste miljøet.

Danmark er kendt for sine mange cyklister, og specielt København har i mange år taget prædikatet til sig med gode faciliteter for cyklister. Så der er ingen undskyldning for ikke at tage cyklen. Hvis du har langt til arbejdet, og ikke gider møde ind helt svedig og forpustet, er der endda med den seneste nye teknologi mulighed for til overkommelig pris at købe en elcykel. Med elcyklen får du det bedste fra alle verdener; bilens fart og bekvemmelighed og cyklens fleksibilitet og miljøvenlighed.

De ovenstående tips er bare et lille udvalg til, hvordan du kan hjælpe med at vende det skrantende miljø til noget bedre. Der er mange flere muligheder end beskrevet, og det handler egentlig bare om at være proaktiv, og undersøge hvilke tiltag, der ellers kan hjælpe.

Senest ændret Fredag, 05 maj 2017 10:05

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.