Få luft i økonomien med en luft-til-luft varmepumpe

Udgivet i Bolig
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)
Spar tusindvis af kroner på varmeregninge med en luft-til-luft varmepumpe. Spar tusindvis af kroner på varmeregninge med en luft-til-luft varmepumpe.

ENERGI: Med en luft-til-luft varmepumpe får du både frisk- og varm luft i boligen og mere luft i økonomien – men det er nu ikke derfor, at det hedder en luft-til-luft varmepumpe.

En luft-til-luft varmepumpe er på flere måder et lunt bekendtskab. Dels fordi den sørger for opvarmning, men også fordi den "luner" i økonomien. Sagen er nemlig den, at langt de fleste husejere vil kunne spare penge på varmeregningen ved at skifte fra f.eks. olie- eller gasfyr til en luft-til-luft varmepumpe.

LÆS OGSÅ: Spar penge på varmeregningen med træpiller

Luft-til-luft varmepumper

Som sagt har luft-til-luft begrebet ikke noget at gøre med de overførte betydninger. Det er et udtryk for, at varmepumpen udnytter luft til at lave varm luft. Altså, at den bruger luft udefra, til at generere varm luft indenfor.

Dermed er en luft-til-luft varmepumpe en rigtig god nyhed for dit indeklima, da de sikrer en konstant udskiftning af luften i boligen, og du dermed nedsætter risikoen for fugt og skimmelsvamp.

Yderligere er moderne luft-til-luft varmepumper også uhyre energieffektive, hvilket betyder, at du også kan imødese besparelser på varmeregningen. Præcis hvor meget du kan spare, er svært at sige generelt, da det selvsagt afhænger af flere individuelle faktorer. Men ved at omlægge fra et gas- eller oliefyr, vil du kunne forvente en anseelig besparelse.

En luft-til-luft varmepumpe kan ikke klare det alene

En luft-til-luft varmepumpe er dog desværre ikke nok, hvis du vil have dit og familiens fulde varmebehov dækket. Luft-til-luft varmepumpen er nemlig kun anvendelig i forhold til boligopvarmning, og kan ikke levere varmt vand. Det vil i stedet kræve en luft-til-vand varmepumpe. Men luft-til-luft er altså et glimrende alternativ til de konventionelle varmekilder, og kan helt eller delvist overtage og forestå opvarmningen i hjemmet, og det er stadig godt nyt for varmeregningen.

De fleste varmepumper har nemlig en udnyttelsesgrad – en såkaldt SCOP-værdi – på ca. 5. Det vil sige, at for hver kW din luft-til-luft varmepumpe forbruger, producerer den 5 kW. Det skyldes, at de nye varmepumper er uhyre effektive til at udnytte den termiske energi (varme) i udeluften, og konvertere den til boligopvarmning. Og selvom det er minusgrader udenfor, er der stadig termisk energi at hente, hvilket vil sige, at varmepumpen også fungerer om vinteren.

Og med visse modeller, kan du endda få den til at fungere som en aircondition om sommeren. Det er desværre nogle ganske få dage om året, at vi herhjemme har brug for at afkøle vores boliger, men når vi har, er det rart at kunne gøre det – så man kan holde ud at være i sit hjem på en glohed dansk sommerdag.

Er varmepumper noget for dig?

Der er ingen tvivl om, at en varmepumpe potentielt kan spare dig for rigtig meget, og at den bidrager særdeles positivt til indeklimaet. Så spørgsmålet er, om en varmepumpe er noget for dig? Det er – ligesom med faktuel besparelse – svært at sige, uden at kende alle de unikke karakteristika, som gør din bolig. Men ved at kontakte en ekspert i varmepumper, kan du hurtigt få et mere detaljeret overblik over fordelene, og få afklaret hvorvidt en luft-til-luft varmepumpe er noget for dig.

Senest ændret Fredag, 27 oktober 2017 10:27

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.