Frivillige syersker syer historiske dragter

Udgivet i Kultur og underholdning
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)

Tekst og foto: Journalist Aage Krogsdam

Den Kongelige Systue på Koldinghus: For snart 11 år siden fik Den Kongelige Systue på Museet på Koldinghus sin egen sy-gruppe, der består af cirka 40 frivillige, der har interesse i at sy historiske dragter. I efteråret 2009 efterlyste museet frivillige i de lokale medier. Interessen var overvældende, og mere end 50 personer meldte sig, og allerede året efter var mange af de frivillige i gang med at sy dragter.

"Vi får inspiration til dragterne fra museumsmalerier over hele landet, fra bøger med middelalderpersoner, kalkmalerier, mønter med mere. Ligeledes henvender folk sig og tilbyder arvestykker i form af dragter, stoffer og smykker og andre beklædningsgenstande, som kan bruges til at sy dragterne, som de så ud så langt tilbage, som vi kan rekonstruere dem", fortæller lederen af Den kongelige Systue Tove B. Hansen, og fortsætter:

"Folk ligger ofte inde med stofrester, og så finder de ud af, at det måske var stoffer, vi kunne anvende i vores fremstilling af middelalderdragter. Vi får derfor en del stoffer og dragter både til voksne og til børn, og ofte er stofferne i mange farver og mønstre, som det er svært at finde på museer og andre steder. De mange stoffer og dragter vi får leveret betyder, at vi sjældent må ud at købe stoffer. Hvis vi må købe, er Italien et af de lande, hvor man finder mange flotte, farverige stoffer i alt fra bomuld til silke. Disse stoffer kan nogle gange føres tilbage til middelalderens adelige og kongelige personer. Det er dyrt at købe disse sjældne stoffer", fortæller Tove B. Hansen videre.

Dragterne bruges dels af museets Skoletjeneste, dels til levendegørelser af slottets historie, guider, børnefødselsdage og Udklædningsværkstedet. Mange stoffer er desuden blevet doneret af firmaer.

Cirka 40 frivillige

Gruppen veksler lidt i antal, men cirka 40 frivillige syer de historiske dragter. Sygruppen har sin egen systue i et af de restaurerede lokaler på Koldinghus. Her kan de besøgende komme forbi og se syerskerne i arbejde. Systuen har plads til seks syersker ad gangen, men pt. er her kun tre på grund af COVID-19, da der skal være god plads imellem syerskerne. Der arbejdes efter et særligt vagtskema på systuen, således at næsten alle de frivillige faktisk kommer på systuen en gang ugentligt. Systuen er i øjeblikket kun åben for nogle få gæster ad gangen, mens det store Udklædningsværksted, hvor en stor del af dragterne findes, i øjeblikket er lukket.

Publikum kan prøve de historiske dragter

Når systuen igen er fuldt bemandet, efter at restriktionerne er ophævet, kan de besøgende få lov til at prøve nogle af dragterne, som også kan lejes til forskellige formål. Blandt andet kan de besøgende på museet iklæde sig de flotte kopier af renæssance-dragter og træde ind i et stort maleri af Koldinghus, som slottet så ud på Christians 4. tid. Dette maleri er som mange kongelige portrætter apteret med rødt fløjl og fyldt med symboler, der understreger den pågældendes magt og rigdom. Blandt andet kunne Christian 4. godt lide at lade sig male iført sin hjelm og krigssymboler for at vise omverden, at han var en stor krigsherre.

Hunden er ofte med

Andre konger, dronninger og hertuger lod sig ofte male sammen med deres hunde. Derfor er blandt andet Christian 4. og Dronning Anna Cathrines hund Tyrck – en hvid tyndbenet mops, som var hundemode i renæssancen - med på maleriet.

På systuen har man blandt syet en Marie Krøyer-dragt, middelalderdragter til børn, Christian 4's. kappe og -dragt, fangevogterdragter, bondedragter, vimpler til Borgerkøkkenet, soldaterdragter, en herredragt, en drengedragt, nissetøj til julemarkedet, forskellige salgsemner til julemarkedet samt forskellige dragter til Udklædningsværkstedet. De mange dragter - i dag omkring 500 - benyttes til mange formål bandt andet undervisning af skolebørn i historie. Sygruppen har også lavet dragter til den store ridderfest på Koldinghus, som er et tilbud til elever i 4. og 5. klasse, hvor alle elever lærer om Christian 4, som i 1616 holdt en kæmpe ridderfest på Koldinghus slot.

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.