Tekst: Journalist Aage Krogsdam

Med de perlemorshvide tage udformet som sejlene på et skib ligger Sidneys verdensberømte operabygning, tegnet af den danske arkitekt Jørn Utzon, blotlagt lige ud til havnen på en lille halvø, som et markant vartegn for byen lige overfor Sydney Harbour Bridge, som ses til venstre for operahuset.

Har du følt dig lidt stiv i betrækket, når du efter en lang pause fra skiløbet hopper op på skiene igen? Så er du ikke alene. Det er dog ikke svært at komme godt i gang igen, hvis man blot tager en række forholdsregler. Danmarks Skiforbund og Visit Sweden giver gode råd:

God humle rimer på en god ferie. Og det har det islandske flyselskab anerkendt. Det gælder, hvad enten man er på vej på fabelagtig ferie og ser indflyvningen med en kold øl i hånden. Eller man er på vej hjem - lidt vemodig over, at det hele er slut.

Skal du til USA i nærmeste fremtid, hvadenten det er privat eller på job? Så skal du være opmærksom på, at Trumps delvise nedlukning af USA's statsapparat kan komme til at drille dig på rejsen. Se mere her.

sponsoreret indhold

 

Køkkenet er et af de rum i et hjem, hvor der er særlig meget aktivitet og i den forbindelse vil der også ske et naturligt slid på køkkenet. Hver dag udsættes køkkenet for både fedtede fingre, varme gryder og pander, stegeos, spild, skarpe knive og vi kunne blive ved. Alt dette er måske i sig selv ikke skyld i behovet for et nyt køkken, men en kombination af dette og meget mere, vil betyde at køkkenet på sigt vil blive slidt, og dermed få brug for en renovering eller udskiftning - noget der sommetider kan vise sig at være en bekostelig affære.

Undgå boligsvindel, når du finder ny bolig. Få gode, vigtige fif her.

 

Skiferie og vandgrød i en periode? Eller ingen skiferie. Valget er nemt for de fleste glade skiløbere. Og det er bare ikke alle, der har råd til at spendere en mindre formue på en skiferie - eller en ekstra skiferie. Men man behøver faktisk heller ikke at købe sig fattig, når en af yndlingsferierne skal nydes. Den svenske valuta er rekordlav, og der er også andre effektive sparefif, man kan benytte sig af.

Mandag, 07 januar 2019 00:00

Så er det tid til at plante roser

Det er nok de færreste, der ved, at det er nu, man skal plante roser og dermed gøre klar til sommeren og en af de smukkeste blomster. Men det er det.

Den bedste tid for succes med roser er at plante i januar og februar, blot jorden er til at komme i. Fordelene er faktisk rigtigt mange ved at plante i løbet af vinteren, for planterne har rigtigt gode muligheder for at få en god start, og det er ikke nødvendigt at vande, kun lige når der plantes.

Haveroser kan let bestilles på nettet, så man kan i ro og mag sidde hjemme og vælge lige de sorter, man ønsker sig. Barrods-roser har endnu en fordel, de er langt billigere i indkøb end en haverose med blade og blomster i potte og er mindst ligeså gode, måske endda bedre.

Plantes der barrods-roser i løbet af vinteren, kan man allerede nyde rosen, der sætter de første skud i det tidlige forår og frem til første blomstring midt juli, hvor man ofte har travlt med den øvrige forårs- og sommerklargøring af haven.

Roserne vil blomstre igen og igen helt frem til og med november, afhængig af vejret. Hvis blot man vælger de såkaldt remonterende sorter, vil man kunne nyde mange gen-blomstringer hele sommeren og langt ind i efteråret, og man skal ikke være bange for at plukke skønne duftende buketter ind til stuen, for jo mere man klipper, jo flere roser gror frem.

Duft hitter

De senere år er der også kommet særdeles velduftende sunde roser på markedet. Den allerede velkendte og duftende klatrerose 'Our Last Summer' som er døbt af Ghita Nørby, har allerede fundet vej til mange danske haver. Andre duftroser har været udsolgt men er nu klar igen, bla 'Fru Nørby' som også er storblomstret og døbt af Ghita. Samt 'Inger Forever', som er en ny og større buskrose - også særdeles velegnet som duftende hæk.

Roser i krukker er også populære

Flere af roserne kan også plantes i store krukker på terrassen, blot man husker godt dræn.
Til krukker anbefales sorter, som bliver knap så kraftige bla. buketrosen 'I am Grateful' og den allerede nævnte storblomstrede 'Fru Nørby'.

Også den hængende røde rose, 'Lady in Red', er dejlig i krukke på altanen eller terrassen.

Tips og gode råd:

• Sæt de hjemkøbte barrods-roser i en spand vand et par timer før plantning.
• Plant rosen dybt, dvs. ca. 7-8 cm under podestedet.
• Gød første gang i april og med en gødning, der også indeholder micronæringsstoffer, NPK + Micro fås i de fleste byggemarkeder.
• Pluk gerne buketter i løbet af sommeren, for så vil rosen kvittere med endnu flere blomster.

Har du nogensinde oplevet, at dit fly var forsinket? Og at det var svært at få kompensation for det? Eller andre lignende ting? Og har du bemærket, at problemet med flyforsinkelser synes at være stigende? Det har flyjura.dk en række iagttagelser til, som du kan læse om her.

Flere og flere oplever, at de rammes af ubehagelige flyforsinkelser. Flyjura.dk har udarbejdet en liste over flytrafikken henover jul og nytår, både ind og ud af Billund og Københavns Lufthavn, Kastrup.

Det norske lavprisflyselskab Norwegian skulle angiveligt have de fleste problemer med hele 30 flyforsinkelser/aflysninger ud af cirka 1.300 afgange, der var forsinket mere end 3 timer. Norwegian havde især problemer med aflysninger i dagene op til jul, fra den 16. - 21. december.

Danske SAS havde også problemer med at få flyene afsted til tiden med 20 forsinkelser ud af næsten 2.600 afgange. Det er rundt regnet dobbelt så mange afgange som Norwegian, men med 10 færre forsinkelser, skriver flyjura.dk.

De næst fleste afgange findes hos britiske EasyJet med cirka 500 afgange, dog med kun 8 forsinkelser.

Flyjura.dk peger også på, at hvis man flyver ind eller ud af Kastrup har man de seneste 14 dages tid haft 3 gange så stor risiko for at blive ramt af forsinkelser/aflysninger sammenlignet med Billund.

Har man oplevet forsinkelser under sin rejse, kan flyjura.dk kontaktes, hvorved de lover at tjekke, om man er berettiget til kompensation, og de skulle angiveligt også sørge for, at denne bliver udbetalt snarest.

Alle par har indimellem problemer. Nogle gange mindre, nogle gange vokser de sig større. Mange spekulerer også i at opfinde et nytårsforsæt, som gør, at parforholdet får bedre betingelser. Parterapeut, Christiane Meulengracht, og forfatter til bogen "Kærlighed med vilje" mener dog, at man skal forsøge sig med noget andet for at redde kærligheden.