Sådan vælger du det rette udstyr til vandreturen

Udgivet i Livsstil
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)

Skal du på vandretur, er det vigtigt med det rette udstyr, så du hverken kommer til at mangle noget eller endnu værre – slæber alt for meget med. Få gode råd og en tjekliste til vandreturen her.

Hvad end du er nybegynder eller erfaren vandrer, kan du få brug for tips og råd til den gode vandretur. For måske synes du, det er svært at få overblik over alt det udstyr, der findes. Derfor får du med dette indlæg også en praktisk tjekliste med de væsentligste ting, du skal have styr på inden vandreturen.

Klæd dig på efter trelagsprincippet

Når du skal ud at vandre, bliver din krop udsat for store temperatursvingninger. Derfor er en god idé at klæde sig på efter trelagsprincippet, hvor du gør brug af flere tynde lag. På den måde kan du nemmere regulere din temperatur. Trelagsprincippet gør det nemt for dig at finde det rette tøj til vandreturen, og de forskellige lag er forklaret nedenfor:

Inderlag: Til det inderste lag skal du have noget på, der gør det muligt at ånde. Her er det en god idé at vælge uld eller kunstfiber og holde sig fra bomuld, da det holder på fugten.

Mellemlag: Dette lag kommer du mest til at bruge, når du holder pause og skal beskytte dig mod at blive kold. Det kan eksempelvis være en uldtrøje eller en jakke i microfiber eller fleece, da disse materialer både varmer og gør det nemt at ånde.

Yderlag: Det yderste lag har til formål at beskytte dig mod vejret. Skal du vandre i meget koldt vejr eller i kraftig regn, er det en god idé med en hardshell-jakke, det vil sige en vandtæt skaljakke. Dog vil det være en fordel at anvende en softshelljakke på de dage, hvor det ikke regner eller stormer, da de er langt mere åndbare, når du under vandringen har et højt aktivitetsniveau.

Dit valg af fodtøj er vigtigt

Det optimale fodtøj til vandreturen afhænger af vandreturens intensitet og mængden af udstyr, du har med. Skal du på en kort weekendtur med mindre oppakning, kan du nøjes med et par almindelige vandresko. Skal du derimod på en længere tur med meget oppakning, er det nødvendigt med vandrestøvler for at få den rette støtte til anklerne.

Er du i tvivl om, hvilke vandrestøvler du skal købe, er et godt råd at have styr på, hvor mange kilo du skal slæbe, samt hvilket terræn du skal ud i. Jo mere udfordrende en tur det bliver, desto stivere bør støvlerne være.


Pak det rette udstyr med en tjekliste

Det udstyr, der muligvis er det vigtigste, er rygsækken. Det er yderst vigtigt med en god rygsæk, der passer til dig og mængden af udstyr. Det betyder, at den skal have den rette ryglængde, polstrede skulderremme samt et robust hæftebælte, da du skal bære 70% af vægten på dine hofter. Derfor er det en god idé at prøve rygsækken inden køb.

Foruden en god rygsæk kan du bruge denne tjekliste med det mest nødvendige udstyr til at klæde dig godt på til vandreturen:

• Telt
• Liggeunderlag
• Sovepose
• Pandelampe
• Mobiltelefon
• Toiletsager og toiletpapir
• Håndklæde
• Solbriller
• Kniv eller multitool
• Kort og kompas
• Førstehjælpsudstyr
• Proviant til madlavning

Med disse gode råd og en tjekliste parat er du godt forberedt til din næste vandretur.

 

Senest ændret Mandag, 08 oktober 2018 13:22

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.