Kan du ikke sælge, kan du måske udleje

Udgivet i Livsstil
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)

Flere prøver lykken som udlejer, når de ikke har held med at få solgt deres bolig. Sammenligner man tallene fra 2017 med tallene i år, viser undersøgelser at antallet af boliger, der har været til salg, inden de er blevet sat til udlejning, er mere end firdoblet. Har man svært ved at få solgt matriklen, kan udlejning være en midlertid løsning, anbefaler stifterne bag Lejeloven.dk.

Lejeloven.dk har derfor taget initiativ til at skabe en guide over hvilke elementer, man skal være særligt opmærksom på, hvis man ønsker at leje sin bolig ud, mens den er til salg. Lejeloven kan nemlig godt være lidt kringlet, hvis du skal være sikker på at få din lejer ud igen, eller ikke vil miste op mod 1 million af salgsprisen.

Det er næsten umuligt at få lejer ud

Lejerne er som regel godt beskyttet af lejeloven. Der er derfor nogle helt særlige regler for, hvornår man kan opsige sin lejer. At man vil sælge sin bolig anses ikke for en gyldig grund til at smide sin lejer ud. En af de eneste muligheder man derfor har for at komme af med sin lejer, er hvis man således har en god grund til at tidsbegrænse lejemålet, eller vedkommende ikke overholder god skik og orden i følge husreglerne eller lejekontrakten. Det er derfor vigtigt, at man kender til de forskellige krøller, der er i lejeloven.

Tidsbegræns udlejningen af dit lejemål

For at tidsbegrænse et lejemål kræver det, at man har en gyldig grund. Her anses det blandt andet ikke som en gyldig grund, at man vil sælge sin bolig. En gyldig grund kan dog være, at man står i en situation, hvor man vil lide et økonomisk tab, hvis man vælger at sælge sin bolig på det tidspunkt, hvor den tidsbegrænsede lejeaftale bliver indgået. Det kan eksempelvis være, hvis boligen bliver vurderet under den pris, som man i sin tid selv købte boligen for. Man skal dog være opmærksom på, at tidsbegrænsede lejemål som udgangspunkt er uopsigelige. Derfor kan det være en god idé at gøre sig nogle overvejelser, inden man bestemmer sig for, hvor lang tid man ønsker at leje lejemålet ud. Fordelen er dog, at man ved, hvornår ens lejer flytter ud. Desværre giver det ikke muligheden for at tilpasse købsdatoen til den mulige købers ønsker.

Man skal dog være påpasselig med at forlænge lejeperioden uden endnu en kontrakt. Bliver lejer boende i lejemålet i mere end en måned efter den tidsbegrænsede periode er ophørt, fortsætter lejeforholdet nemlig som tidsubegrænset. Ender man i sådan en situation, hvor man ikke kan få sin lejer ud, kan man stadig godt sælge, omstændighederne er dog lidt anderledes. Her vil man nemlig skulle sælge boligen med lejerne i. I sådan en situation vil en ejendomsmægler typisk vurdere boligen mellem 500.000 og 1 million under boligens aktuelle værdi, da de fleste købere oftest er på jagt efter en bolig, de kan overtage med det samme. Køber man en bolig med lejere i, kan man opsige lejerne med et års varsel med den begrundelse, at man selv ønsker at flytte ind i boligen.

Gensidigt kort opsigelsesvarsel

Står man ikke i en situation, hvor man vil lide et økonomisk tab, men i stedet ikke er villig til at indgå et prisforlig for at komme af med boligen, har man stadig en mulighed tilbage. Du kan lave en aftale med din lejer, om et gensidigt kort opsigelsesvarsel, så du også vil have mulighed for at opsige din lejer i tilfælde af, at du får en køber. Her vil man typisk aftale en opsigelse på 3 måneder, så lejer også har rimelige chancer for at finde et nyt sted at bo. En sådan aftale kræver dog, at man har stor tiltro til sin lejer. Hvis lejer skulle nægte at fraflytte lejemålet, når din opsigelse indtræffer, skal sagen nemlig afgøres i boligretten, hvor en beslutning træffes med udgangspunkt i lejeloven. Her bliver sagen sandsynligvis truffet i lejers favør, da man som før nævnt ikke kan opsige lejer med ønsket om videresalg.

Ønsker man en større indsigt i lejelovens regler, kan man besøge Lejeloven.dk, hvor man har adgang til artikler og noget af det, man bør vide, før man udlejer boligen. Ellers anbefales det altid at tage kontakt til en boligadvokat eller ejendomsmægler, inden man begynder at annoncere boligen på boligportaler, da der generelt er en del faldgruber.

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.