Modarbejd de uindbudte julenat

Udgivet i Livsstil
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)

Julen er desværre også tyvenes fest, viser indbrudstallene år efter år. Sidste år modtog politiet på landsplan 742 anmeldelser om indbrud i julen. Her kommer et par tips til, hvordan du selv kan modarbejde de uindbudte:

December er den måned, hvor der sker flest indbrud i private hjem. Det er særligt i forbindelse med juleferiens rejseaktiviteter og de mange sammenkomster hos familie og venner, at de tomme huse kan tiltrække langfingrede gæster. I perioden fra den 20.- 26. december 2017 blev 742 danske hjem ramt af indbrud. Tilsvarende blev der begået 760 indbrud i samme periode i 2016. Det viser Rigspolitiets seneste opgørelser af indbrud i juledagene.

Der sker med andre ord alt for mange indbrud i danske hjem, selvom tallene bevæger sig i den rigtige retning. I 2017 var der ifølge Det Kriminalpræventive råd cirka 29.000 indbrud i Danmark, hvilket gør indbrudstallet i Danmark væsentligt højere end i andre europæiske lande.

- Mens cirka 81 pct. af alle indbrud i private hjem i Danmark begås i villaer, er der store geografiske forskelle i risikoen for indbrud. Som hovedregel er risikoen størst i større byer og forstadskvarterer, lidt mindre i provinsbyer og mindst i små bysamfund og på landet, lyder det bl.a. på Det Kriminalpræventive råds hjemmeside.

En sikker bolig starter med vinduerne

Uanset geografisk placering starter en sikker bolig med vinduerne, og som boligejer kan man gøre meget for at sikre sine vinduer forsvarligt, inden man rejser udenbys i julen, fastslår Peer Bertelsen, der er salgschef hos vinduesproducenten, Velfac. I følge ham er der flere gode råd til, hvordan man kan holde tyvene fra døren i den drilske juletid.

- Et af de mest effektive og veldokumenterede midler til forebyggelse af indbrud er skalsikring, hvor du forstærker døre, vinduer, låse og mure, så de bedre kan modstå indbrudsforsøg. Særligt vinduerne er en af tyvenes mest benyttede adgangsveje, siger han og understreger, at 16 pct. af alle indbrud sker ved, at tyven piller de udvendige glaslister af og fjerner ruden.

- Denne metode er både let og lydløs at benytte, specielt på ældre vinduer. Derfor er det oplagt at skrue glaslisterne fast med envejsskruer. Et godt alternativ er sikkerhedslimede ruder eller vinduer, hvor glaslisten er monteret på indersiden. Dermed kan ruden ikke fjernes udefra, forklarer Peer Bertelsen og tilføjer, at det desuden kan være en fornuftig investering at eftersikre sine vinduer med beslag og sikringsskinner. Det kan forhindre indtrængen ved hjælp af værktøj såsom koben og skruetrækkere.

- Rigtig mange vinduer er monteret med hasper eller med et såkaldt paskvilgreb. Sikres de ikke tilstrækkeligt, kan begge typer nemlig åbnes via en såkaldt underboring, hvor der bores ind gennem vinduets ramme, og vinduets låsemekanisme drejes. Er vinduerne således udstyret med hasper, er det oplagt at erstatte dem med en model med en lille sikring på toppen. Har vinduerne derimod med paskvilgreb, kan de udskiftes til greb med indbygget lås, pointerer salgschefen.

Vælg vinduesmodeller, der kan modstå indbrud

En helt anden mulighed kan ifølge Peer Bertelsen være at udskifte dine vinduer til modeller, der allerede fra fabrikken er designet og konstrueret til at modstå indbrud.

- Hvis sikringen i forvejen er en del af designet, undgår du at påvirke vinduets udseende, da du slipper for at eftermontere sikringsudstyr. Uanset om dit hus er klassisk eller moderne, kan du altid få en indbrudssikret løsning, der passer til udtrykket, så du ikke er nødt til at gå på kompromis med boligens stil, siger han.

Farvel til knuste ruder

Selvom de fleste tyve helst ser sig fri for at slå glas itu og dermed påkalde sig opmærksomhed, er det alligevel en metode, som flere tyve benytter sig af, når de begår indbrud. Faktisk sker 20 pct. af alle indbrud ved, at ruden knuses. Især ældre ruder med 1-lagsrude er udsatte, hvorimod vinduer med flere lag glas er vanskeligere at smadre uden støj, forklarer Peer Bertelsen.

- Ruder, der er monteret med lamineret glas, er mere modstandsdygtige overfor gennemtrængning. Og skulle der alligevel ske et brud, knuses glasset ikke, da folien holder det sammen.

Flere råd til indbrudssikring i juleferien:
1) Lys er godt – både inden døre og udenfor.
2) Husk at låse alle døre og lukke alle vinduer – grundigt.
3) Gem værdierne væk, så de ikke er så synlige udefra.
4) Fjern haveredskaber, stiger m.m., som tyven kan bruge som 'arbejdsværktøj'.
5) Vasketøj, skrald og rod er godt. Det får det til at se ud som om, at nogen er hjemme.
6) Lav aftaler med dine naboer om at holde øje.
Kilde: VELFAC Tryghedsguiden

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.