Skift kødet ud med det grønne

Udgivet i Mad
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)
Det behøver ikke være besværligt at spise mindre kød. Det behøver ikke være besværligt at spise mindre kød.

I Danmark ønsker hver fjerde at skære ned på kødet, hvilket blandt andet skyldes miljøhensyn, dyrevelfærd og sundhed. Men hvordan kombinerer man lige en hverdag med mindre kød med kræsne børn?

Når der skal sættes mad på middagsbordet, er der mange hensyn at tage. Storesøster har stadig den samme livret, lillebror har ømme gummer, da han er ved at få tænder, og hvad var det nu lige sundhedsplejersken sagde om varieret kost? Det kan dog sagtens lade sig gøre at spise mere grønt og mindre kød uden at gå på kompromis med hverken sundheden eller familiefreden.

"En varieret kost med masser af grønt, men også lidt kød, er afgørende for, at dine børn får de næringsstoffer, der er nødvendige for, at de bliver sunde og raske mennesker. Særligt yngre børn i alderen 1 til 5 år udvikler sig og vokser rigtig meget. Derfor anbefaler Sundhedsstyrelsen at spise efter Y-tallerkenen. Her består to femtedele af tallerkenen af grøntsager, to femtedele brød, kartofler, ris eller pasta og en femtedel kød eller fisk. Men hvis I gerne vil have mindre kød, sker der dog ikke noget ved en gang imellem at skifte kødet til aftensmaden ud med mere grønt. Generelt vil mange børnefamilier have gavn af at variere deres mad mere, end de gør i dag", siger Else Guldager, Sundhedsplejerske og konsulent ved nonprofit institutionen 'God Barndom'.

LÆS OGSÅ: Vi vil have mere frugt og grønt fra Danmark

Giv de populære madretter et tvist - mindre kød og mere grønt

Pernille Bech, projektleder på Sæson ved, at det kan være svært at ændre familiens vaner, men det handler om at starte i det små. Det er ikke svært eller tidskrævende at skære ned på kødet eller indføre et par kødfrie måltider i husholdningen:

"Til frokost handler det om at servere mere gnavegrønt og en gang imellem springe leverpostejen over til fordel for et jordbær eller en æblemad, som langt de fleste børn vil synes er en kærkommen forandring."

"Til aftensmad kan kødet suppleres og erstattes af grøntsager i de fleste velkendte og populære familieretter, såsom lasagne og pizza. Det kan for de fleste være et nemt første skridt mod mere grønt og mindre kød."

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.