Prags gamle rådhusplads oser af historie

Udgivet i Rejser
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)

Tekst: Journalist Aage Krogsdam

Prags centrale bydele er for en stor dels vedkommende friholdt for privatbilisme og er knyttet sammen af i alt 15 broer. Centrum udgøres af bydelene Staré Mésto (Den Gamle By) og Nové Mésto (Den Nye By) på den østlige flodbred samt Mala Strana og Hradéany på den vestlige. Her følger en beskrivelse af Prag og de ikoniske værker, der er.

I de gamle bykvarterer er mange bygninger over 700 år gamle, og de er særdeles velbevarede. Byens historie hænger sammen med Prags Borg, der blev grundlagt i 870, - her blev borgen sæde for de tjekkiske regenter. Byen oplevede sin enorme udvikling i første halvdel af 1300-tallet, da Karl den IV, den tjekkiske konge og tysk-romerske kejser, valgte byen til sin repræsentative residens og rigets hovedstad. Prags næstvigtigste periode fulgte i slutningen af 1500-tallet. Under regeringstiden for den tjekkiske konge og rigets kejser, habsburgeren Rudolf den 1., blev Prag et vigtigt politisk og kulturelt centrum i Europa.

Hovedstad i 1993

Efter første Verdenskrig blev Prag udråbt til Tjekkoslovakiets hovedstad i 1918, og senere i 1993 efter Østeuropas sammenbrud, blev landet delt i to selvstændige stater, nemlig Tjekkiet og Slovakiet. Prag blev samtidig hovedstad for Tjekkiet.

Da Karl den IV udnævnte Prag til hovedstad i det Tysk-Romerske rige, blev byens rådhus indrettet på et hjørne af Starometske Namesti pladsen. Efterhånden som byen voksede, blev flere nærliggende huse opkøbt og føjet til rådhuset. Disse mange til- og ombygninger er forklaringen på rådhusets særprægede arkitektur, som vi ser det i dag. Henimod slutningen af 2. verdenskrig udbrød der brand i rådhuset, og store partier blev ødelagt. Heldigvis blev de historisk set mest interessante dele uberørt.

Det astronomiske ur

Pladsen domineres af det høje tårn på det gamle rådhus med det prægtige astronomiske ur. Hver hele time samles store folkemængder foran uret. To vinduer øverst åbnes, når klokken slår det første slag, og ud kommer de 11 apostle og Paulus to ad gangen. Til sidst kommer et skelet, som symboliserer døden. Skelettet slår på en klokke og vender et timeglas.

Også andre figurer optræder, blandt andet galer en hane. Udover at vise tidspunktet angiver uret månens faser, himlens dyretegn samt planeternes stilling på ethvert tidspunkt.

Læs også: Forside

Uret er fremstillet af urmageren Hanus. I følge et sagn var byens befolkning meget stolte af deres ur, og for at forhindre, at Hanus skulle bygge et tilsvarende (eller flottere) i en anden by, stak de hans øjne ud.

Pladsen var oprindeligt markedsplads, og i dag ses de smukke og velbevarede huse i blandt andet barokstil. En af de imponerende bygninger er Kinsky-palæet i rokokostil med Kinsky-familiens smukke våbenskjold midt på bygningen. På pladsen finder man også en statue af Jan Hus, Tjekkiets store reformator, som blev brændt som kætter på bålet i 1415. Man kan også se mindesmærkerne om de 27 stormænd, som blev torteret og halshugget på pladsen i 1621, og endelig kan man også besøge Tyn kirken, hvor den store danske astronom Tycho Brahe ligger begravet.

Senest ændret Onsdag, 27 november 2019 17:55

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.