Sådan klarer du ekstrem langrend på skiferien

Udgivet i Rejser
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)
Kronprins Frederik er en af deltagerne i det hårde Vasaløb. Kronprins Frederik er en af deltagerne i det hårde Vasaløb. Foto: VisitSweden.

LANGREND: Vasaløbets lange 90 kilometer er noget, danskerne kan lide. De senere år har flere fået øjnene op for denne ultimative skisport, men det kan være klogt at følge en række gode råd, hvis man vil være bedst muligt klædt på til langrend.

I løbet af ti år er antallet af danske deltagere i Vasaløbet eksploderet fra nærmest ingen til næsten 800. En af de mest kendte er naturligvis kronprinsen.

Kronprins Frederik

HKH Frederik har de seneste fire år været en fornem ambassadør for det legendariske løb, der går gennem Dalarnas skønne landskaber. Selve løbet har i øvrigt også en kongelig historie.

- Det traditionsrige løb er opkaldt efter og er til minde om den svenske Kong Gustav Vasa og hans flugt fra den danske konge i 1521, forklarer Anna Kron Boysen, PR Manager i VisitSweden.

Hvert år i Vasaløbsweekenden gennemføres løbet af titusindvis af deltagere på strækningen fra Sälen til byen Mora i Dalarna i alt hårde 90 kilometer.

Langrend for de seje

Længden er det værste. Sådan kan man kort forklarer Vasaløbets kerne. Det er ekstremt udfordrende, og det er værd at lytte til nogle gode råd:

- Normalt forbereder mange sig og kommer i form på rulleski hjemme i Danmark, men der er mange kvalitetssikrede træningsanlæg i Sverige, blot et par timer fra Danmark, hvor man kan få den optimale optakt og træning til løbet, siger Anna Kron Boysen.

Et godt træningssted som Ulricehamn er i øvrigt blevet en del af World Cup'en fra 2017. Stedet er dermed sammenligneligt med steder som Lillehammer og Lahti.

Gode steder for langrend

For at få betegnelsen "Vasaløbscenter" skal man tilbyde ekspertvejledning om kost og langrendsteknik, og man skal optimere på træningsfaciliteter og snesystem.

Ulricehamn

Nordeuropas absolut mest moderne kunstsne-anlæg er Ulricehamn, når det gælder langrend. Her er et 3,5 km langt oplyst spor, forskellige natursne-spor på mellem 5 og 15 km og en golfbane, som i vinterperioden laves om et 7 kilometer langt spor.

Ulricehamn ligger 3,5 timer fra Øresundsbroen og en time fra Göteborg.

Læs mere her.

Billingen

Mindre end to timer i bil fra Göteborg og kun ca. 4 timer fra Øresundsbroen ligger Billingens fritidsområde lige uden for Skövde.

Stedet er et officielt Vasaløbscenter, hvilket indebærer, at anlægget har klaret Vasaløbets hårde kvalitetskontrol. OL-vinderen Marcus Hellner kommer fra Skövde-egnen og har startet sin karriere på Billingebakken.

Her er mere en 40 kilometer langrendsspor, og de fire er med kunstsne. Man kan også vælge vildmarkssporet på hele 16 kilometer.

Læs mere her.

Skidome i Gøtebørg

Blot 15 min. fra Göteborgs centrum kan man træne i Nordic Wellness Skidome.

Her er temperaturen altid minus to grader, og man kan løbe langrend på en 1,2 kilometer lang bane - hele året.

Det er et af Nordens største multisportsanlæg, hvor man kan glæde sig over fodboldbaner, sportshaller, skoler, hotel og restaurant. Du kan leje udstyr, og efter skituren kan du slappe af i en jacuzzi, gå i varmt damp- eller tørbad og meget andet.

Læs mere her.

Man kan også benytte et par af de andre topsteder:

Idre Fjäll

Læs mere her.

Orsa Grönklitt

Læs mere her.

10 gode råd om langrend

Læs her de ti gode råd, om hvordan du får mest ud af dine anstrengelser. Langrend kræver god forberedelse.

Læs dem her.

Senest ændret Torsdag, 21 januar 2016 16:41

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.