Skal du på ferie på dagpenge? Læs med her

Udgivet i Rejser
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)

Sponsoreret indhold

Selvom du er på dagpenge, kan behovet for at tage på ferie opstå. Det at komme uden for landets grænser, opleve nye kulturer, få et afbræk fra dagligdagen derhjemme og nyde tiden sammen med de nærmeste gør nemlig underværker for sindet. Dette skal selvfølgelig også være muligt, selvom du i øjeblikket får udbetalt dagpenge. Dog er der en række områder, som du skal have godt styr på inden, således du ikke mister ydelser og lignende. Du kan her læse mere om, hvad du skal være opmærksom på, hvis du vil tage på ferie, mens du er på dagpenge. 

Du optjener feriedagpenge til ferie

Når du får udbetalt barselsdagpenge eller dagpenge fra din a-kasse, optjener du automatisk ret til det, der kaldes feriedagpenge. Feriedagpenge er således en ydelse, som du har mulighed for at få fra din a-kasse, hvis du skal på ferie. Om du er i arbejde eller på dagpenge, har ingen betydning for, om du kan få udbetalt feriedagpenge – så længe du opfylder visse betingelser.

Du skal melde ønske om ferie til jobcenteret senest 14 dage, inden den ønskede ferie starter. Efterfølgende skal du ansøge om at få udbetalt feriedagpenge via din egen a-kasse. Det er nemlig a-kassen, som står for udbetaling og beregning af dine feriedagpenge. Læs mere om a-kasse og priser her.  

Feriedagpenge skal du betale skat af. Dette beløb afhænger af, hvorvidt du benytter dit bi- eller hovedkort samt dine skattefradrag. Når din a-kasse udbetaler dig ydelser i form af dagpenge, vil du automatisk optjene ret til feriedagpenge. Dog kan du som maksimum optjene 25 dage med feriedagpenge. 

Satsen for feriedagpenge svarer som hovedregel til din sats for dagpenge. Med andre ord betyder det, at du får det samme udbetalt i feriedagpenge, som du ville få udbetalt i dagpenge. Dog forudsætter det, at du har fået udbetalt dagpenge af denne sats inden for de sidste to år. Har du inden for de sidste to år ikke fået udbetalt dagpenge med beregnet sats, vil satsen for feriedagpenge blive udregnet efter dimittendsatsen. 

Feriedagpenge og den nye ferielov 

Den nye ferielov betyder, at reglerne for feriedagpenge følger principperne af den nye ferielov. Helt konkret betyder det, at du som ledig kan afholde ferie med feriedagpenge, lige så snart nu har optjent ferien. Dog er det ikke muligt at holde ferie med feriedagpenge i længere tid end optjent på det angivne ferietidspunkt. 

Dertil er det heller ikke muligt at overføre feriedagpenge til andre dage. Derudover kan du ikke få udbetalt feriedagpenge, før du har afviklet al optjent ferie fra lønarbejde. Du har mulighed for at optjene feriedagpenge, hvis:

  • Du får dagpenge
  • Du får feriedagpenge
  • Du får barselsdagpenge (af Udbetaling Danmark)
  • Du får EØS-dagpenge.

Du vil altså ikke optjene feriedagpenge på baggrund af befordringsgodtgørelse, sygedagpenge eller efterløn.

Senest ændret Fredag, 10 januar 2020 15:53

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.