Verdens største værtshus

Udgivet i Rejser
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)
Hofbräuhaus ude fra - gå bare ind - og få en oplevelse. Hofbräuhaus ude fra - gå bare ind - og få en oplevelse. Foto: Aage Krogsdam.

MÛNCHEN: På lang afstand hører man musik og stemmings suset fra tusindvis af glade stemmer. Det er en kølig aften i München og jeg er på vej til Hofbräuhaus, måske verdens største pub, spisehus, restaurant cafe, musikhus, værtshus – ja, kært barn har mange navne.

Udefra syner huset ikke af meget, som det ligger der i en stille sidegade ikke så langt fra Münchens gamle bydel. Men skindet bedrager.

Lige da jeg åbner døren ind til Hofbräuhaus mødes jeg med lyden fra klirrende glas blandet op med summen fra de tusindvis af stemmer iblandet sang og musik fra det store hornorkester på den lille scene midt i den store ølhal med de høje hvælvinger, der er fyldt med kalkmalerier.

Ølkælder

I de tilstødende smalle og lange gange, der er tidligere ølkældre brugt igennem 400 hundrede år, sidder publikum bænket ved bordene i festligt lag. Der drikkes, der spise, der snakkes, der debatteres højlydt og der synges.

hofbauhaus-musikAlt imens et Brassband orkester, hvis medlemmer alle er iført den traditionelle bayerske nationaldragt – lederhosen og farverige veste og hatte med fjer og emblemer – spiller for fuld musik.

Øllet skummer i de store enliters krus og tjenerne – både mænd og kvinder – også iført nationaldragt – farer frem og tilbage mellem bordene balancerende med 8-10 krus ad gangen. Alpehornene og trækbasunen gjalder og sender velkendte toner ud i det store lokale ikke alene tyrolermusik, men også evergreens.

Øl i 400 år

Internationale melodier, som de fleste nationaliteter kan synge med på, er også med på orkestrets repertoire. Stemningen er helt fantastisk, man oplever ikke dette her derhjemme!

Min tjener fortæller da også stolt om det gamle ølhus historie, der går mere end 400 år tilbage.

Tænk sig, hvor meget øl det bliver til. Ufattelige mængder af skummende, lækkkert, bayersk øl - har passeret gennem disse gamle kældre.

Verdens største pub

- Vi er verdens største pub og om sommeren,når haven er åben, kan vi i alle husets afdelinger bespise omkring 5000 gæster ad gangen. Vi har gæster hele året fra alle dele af verden, og de får altid nogle hyggelige timer her, hvor de har mulighed for at få en sluder med vore mange lokale stamgæster, siger tjeneren.

Over 500 har deres eget porcelænskrus, som låses inde i et specielt skab, når de forlader stedet.

- Vi har stamgæster, som er kommet her i over 60 år. Mange af stamgæsterne kommer dagligt og får fra en til tre liter øl, og det går livligt til. Ofte bliver de lidt berusede, men på en gemytlig måde, griner tjeneren.

Er du i München så læg vejen forbi Hofbrauhaus – du vil ikke fortryde.

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.