Vinsmagning i Alsace

Udgivet i Rejser
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)
Alsace er kendt for sin liflige riesling vin. Lad efterårsturen gå hertil. Alsace er kendt for sin liflige riesling vin. Lad efterårsturen gå hertil. Foto: Aage Krogsdam.

VIN OG ARKITEKTUR: Efter vinsmagning hos Riquewihrs førende vingård, Dopff med flere hundrede års traditioner bag sig, gik jeg en tur op igennem hovedgaden i den smukke, gamle Alsace landsby. En efterårstur hertil kan varmt anbefales.

gaagade-alsace-blomster-riquewihrsIndgangen til hovedgaden domineres af det gamle rådhus fra 1789, og bymuren kan dateres helt tilbage til 1291.

Inden for porten i den gamle bymur er fremmede biler bandlyst. I de smalle gader findes små butikker med slagter, bager, og købmandsforretninger, et par gallerier, to kirker men mest af alt, er der et utal af små vinstuer.

Liflig riesling

En af disse små vinstuer lokkede mig, og her sad jeg nu og drak et glas velduftende liflig kølig riesling vin, mens jeg fornemmede duften af vin i hele lokalet, ja, hele byen. Jeg betragtede de smukke bindingsværkshuse i sorte, gule og hvide farver.

Det ene hus mere velbevaret end det andet og med flotte træudskæringer og fagemblemer på væggen ud mod gaden. Alle husene var i tre, fire eller fem etager, alle med flotte balkoner, hvor pelargonierne i et vulkanudbrud af farver nærmest flød ud over altankasserne.

Her sad jeg i et par timer og betragtede livet i den lille middelalderby, der ikke har ændret sig meget de seneste 4-500 år. Jeg lyttede til sprogenes mangfoldighed, som røbede turisternes herkomst.

le-dolder-riquewihrs-alsaceMiddelalderhistorie

Forinden jeg satte mig, havde jeg lige været et smut på turistkontoret midt i hovedgaden og fået et kort over byen. Her er interessante historiske beskrivelser af hver enkelt bygning inden for den gamle by.

Længere op ad den skrånende gade mod vest ligger udkikstårnet Le Dolder. Det er 25 meter højt og blev bygget i 1291 sammen med bymuren og er byens varetegn. På det lille torv foran Le Dolder stoppede jeg op foran en af de talrige brønde i byen. Denne spændende brønd med byens våbenskjold er fra 1560 og hedder Fontaine de la Sinne eller på dansk syndens brønd.

Fordi det var her man tjekkede vinfadene om de indeholdt den mængde de skulle. Der er således masser af historie i denne smukke by, og da jeg sad her med duften af vin og mad fra de mange små vinstuer, fornemmer jeg næsten at tiden var gået i stå.

Romernes vinstokke

Jeg tænkte på den første frie vinbonde, der slog sig ned her ved Sembach floden i det 9. århundrede.

Han kunne se mulighederne i vindyrkning på Vogesernes skråninger, for han var sikkert ikke vidende om, at romerne allerede omkring år 100, da de kom hertil, medbragte vinstokke og begyndte at dyrke vin på markerne.

Alligevel tvivler jeg på, at den første vinbonde drømte om, at hele området og hele Alsace i dag er et af verden fineste vindistrikter for hvidvine. God tur.

Senest ændret Onsdag, 11 marts 2015 07:23

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.