Vi har masser af penge i skufferne

Udgivet i Rejser
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)
Danskerne har fremmed valuta fra ferien liggende i gemmerne. Danskerne har fremmed valuta fra ferien liggende i gemmerne. Foto: Deloitte.

HÅRDE KONTANTER: Danskerne har skufferne fulde af penge. Helt præcist 1,4 milliarder kroner. Eller hvad der svarer til så mange kroner, for beløbet er ubrugte kontanter fra udlandet.

Den udenlandske valuta ligger gemt i de danske hjem fra ferieture og grænsehandel.

LÆS OGSÅ: Tjek om dine feriepenge stemmer

Dollar og euro

Det er Deloitte, der har forespurgt hos danskerne, og undersøgelsen viser, at 57 procent har euro liggende. 18 procent har svenske kroner og 15 procent ligger inde med gode, amerikanske dollars.

Mange kunne godt trænge til at få ryddet op i de mange kontanter, siger en ekspert i privatøkonomi.

- Man må sige, at danskerne virkelig er gode til at samle til bunke, når det gælder udenlandsk valuta. Faktisk har vi taget så mange penge med hjem fra rejser og ferieture, at det svarer til, at hver eneste husholdning har mere end 700 kr. liggende. Det er en pæn sjat penge, siger partner i Deloitte, Richardt Tabori Kraft.

Gamle penge

Det er euro og svenske kroner, der udgør langt de fleste af kontanterne, men der er også mere eksotiske penge i gemmerne.

- Mere end hver tiende danske husholdning har fx britiske pund liggende derhjemme, mens 8 pct. opbevarer norske kroner. Blandt de mere eksotiske valutaer finder vi blandt andre thailandske bath, kinesiske yuan, tyrkiske lira og canadiske dollar. Enkelte danskere kan ligefrem grave de gamle tyske D-mark frem fra gemmerne, siger Richardt Tabori Kraft.

Ugyldige penge

Man skal dog være lidt forsigtig med at lade penge blive liggende i madrassen i alt for mange år. De kan nemlig ende med at være ugyldige.

- De fleste lande skifter jo deres mønter og sedler ud med jævne mellemrum, så man skal næppe have pengene liggende i mange år, hvis man vil gøre sig håb om at bruge dem. Senest har Sverige gennemført en omfattende seddeludskiftning. Så sent som i juni blev de gamle 20-, 50- and 1000-kronesedler ugyldige. Det samme sker for 100- og 500-kronesedlerne næste år, forklarer Richardt Tabori Kraft.

Eksperten i privatøkonomi opfordrer derfor danskerne til at overveje at smide deres valuta i indsamlingsbøsser til de velgørende foreninger:

- I stedet for at ende med værdiløse penge eller småmønter, der mest er til gene, kan man jo lige så godt give dem til nogen, der gerne vil have dem. Her er de velgørende foreninger et godt bud, da de jo er flittige til at opstille indsamlingsbøsser i fx supermarkeder og boghandlere. Så går pengene i det mindste til noget godt.

Det er kun 35 procent, der slet ikke har udenlandsk valuta i hjemmet. I gennemsnit opbevarer hver husholdning 742 kr. i udenlandsk valuta.

Senest ændret Søndag, 02 oktober 2016 07:06

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.