Danskerne på pampassen

Udgivet i Rejser
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)
Danskerne på pampassen Foto og tekst: Aage Krogsdam

DANSKHED I ARGENTINA: Fra omkring 1850 og til 1920 forlod cirka 13.000 danskere det relativt fattige Danmark og rejste til Sydamerika, hvor hovedparten slog sig på den flade græssteppe cirka 550 kilometer sydøst for Buenos Aires. Det anslås, at omkring 9000 danskere slog sig ned her og begyndte at opdyrke jorden med henblik på at drive landbrug, dels planteavl og dels animalsk produktion. De fleste ankom omkring år 1900. På den flade pampas eller græssteppe i Argentina bor der stadig flere tusinde efterkommere af danske emigranter.

I lighed med befolkningerne i mange europæiske lande lokkede den nye verden på den anden side af Atlanterhavet mange mennesker til at søge lykken i det nye uvisse. Langt de fleste rejste til Nordamerika, mens kun en lille del valgte Sydamerika og hovedparten af dem Argentina.

LÆS OGSÅ: Millionbyen Cape Town ved Taffelbugten

Inge og Carlos Madsen

Argentina: Danskerne på pampassenBlandt de mange danskere var ægteparret Inge og Carlos Madsens forældre, som rejste fra Jylland til den argentinske pampas i 1920-erne. Carlos´ forældre slog sig ned i nærheden af den lille by, La Dulce, cirka 60 km fra Necochea, mens Inges forældre bosatte sig i nærheden af Tandil.

Her voksede de begge op og mødte hinanden i de danske klubber til fester og håndbold-turneringer. Inge og Carlos Madsen boede indtil for nogle få år siden på deres 1000 hektar store gård 15 km syd for den lille by La Dulce med 2000 indbyggere. Her er der også en dansk kirke, som hører under menigheden i Necochea. Nu er det deres søn, der i øvrigt også taler ?ydende dansk, ligesom de ?este 3. generations dansk-argentinere gør, der bestyrer gården.

Ægteparret har altid været meget engageret i menighedsrådet, den danske klub og den danske skole, og de prøver fortsat sammen med andre 3. generation dansk-argentinere at videreføre danske traditioner og kultur gennem kirke, skole og den danske klub. Carlos Madsen har desuden været meget aktiv i landbrugssektoren hele sit liv. Blandt andet har han i La Dulce området været med i bestyrelsen af de lokale brugsforeninger, ligesom han sammen med andre danske landmænd har været nogle af pionererne i dannelsen af argentinske andelsselskaber efter dansk forbillede. Carlos var således i seks år med i bestyrelsen for det store selskab ACA, De Argentinske Andelsselskabers Association, der driver grovvarevirksomhed fra det store kornudskibningsanlæg samt lagerkapacitet til gødning og sojaolie på havnen i Necochea.

Fortalere for danskheden

Inge og Carlos Madsen, der i dag som pensionister bor i Necochea, har i mere end 50 år været med til at videreføre og støtte op om den danske præst, den danske menighed, den danske klub og den dansk-argentinske skole i Necochea. Men for tre år siden besluttede man fra dansk side at fjerne støtte til lønnen til en dansk præst.

"Det er trist, at vi ikke længere får en dansk præst i vores kirke, siger Inge og Carlos Madsen og fortsætter: " Det er formentligt dødsstødet til, at det danske sprog langsomt vil forsvinde, når der ikke længere er en front?gur, som taler dansk i det kulturelle liv i den danske koloni i byen. Desværre har vi ikke i vores menighed mulighed for at dække den fulde udgift til en dansk præsteløn, da denne er større end til en argentinsk præst", siger Inge Madsen.

Der er et levende dansk foreningsliv i Necochea koncentreret omkring den danske kirke og den danske klub. Ved siden af kirken, der er fra 1916, ligger præsteboligen samt en række mødelokaler, hvor der kan holdes forskellige arrangementer med op til 100 deltagere, ligesom der er kon?rmandstue til omkring 20 kon?rmander. Blandt andet holder man et årligt julemarked. Den danske klub i byen er stadig et livligt sted, hvor dansk-argentinere mødes til fest i en stor sal med scene, og i mindre mødelokaler til revyer, foredrag, fællesspisning samt en månedlig kaffe get-together for damer med kaffe, kager og foredrag. Det er sjovt at besøge disse steder og høre dansk-argentinerne fortælle om livet på pampassen.

Senest ændret Torsdag, 12 juli 2018 16:41

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.