Friluftsbad uden klor

Udgivet i Livsstil
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)
Tyskerne er langt fremme med friluftsbade uden klor, men nu kommer Danmark med på vognen. Tyskerne er langt fremme med friluftsbade uden klor, men nu kommer Danmark med på vognen. Foto: Schneider Electric.

SVØMMEBAD: Når badesæsonen åbner næste år, kan badegæsterne i Ruds Vedby/Sorø Kommune hoppe i Danmarks første friluftsbad med biologisk rensning.

Friluftsbadet bliver et "grønt" friluftsbad med nul klor og en CO2-belastning, der er fire gange lavere end et traditionelt. Samtidig vil der være en forventet årlig energibesparelse på næsten en kvart million kroner.

Tidligere han badevand og klor har altid hængt sammen som sommer og sol, men klor er slet ikke nødvendigvis det foretrukne desinfektionsmiddel.

Badevand uden klor

Man skal faktisk ikke mere end nogle få år tilbage, hvor klor altid var til stede. Det slet ikke tilladt overhovedet at etablere offentligt tilgængelige friluftsbade uden brug af klor, men det blev ændret, da Naturstyrelsen i samarbejde med Sundhedsstyrelsen lavede retningslinjer for "svømmesøer med biologisk vandrensning".

I svømmesøer recirkulerer man vandet, men man tilsætter ikke klor. I stedet fjerner man de skadelige bakterier i et biologisk filter, der ligger i en sø ved siden af bassinerne.

- Ruds Vedby Friluftsbad er et stort aktiv for lokalsamfundet, og det er meget positivt, at det nu er lykkedes at finde en model, som gør det muligt både at renovere friluftsbadet og at finde en økonomisk farbar erstatning for det nedslidte kloranlæg, siger Gert Jørgensen, borgmester i Sorø Kommune.

Det er samtidig en rensningsmetode, som har store perspektiver for landets øvrige friluftsbade, som står over for renovering.

Badeland i Tyskland

Schneider Electric har siden 2010 været totalentreprenør på en omfattende energirenovering, hvor firmaet har garanteret store energibesparelser ved renovering af 50 af kommunens ejendomme.

- Energibesparelser og miljøvinklen går også hånd i hånd i dette projekt. Det har også været spændende at være med til at lave så nyskabende et projekt, siger Anne Wiboe Holm, projektleder hos Schneider Electric.

Det helt afgørende har imidlertid være badevandskvaliteten, og derfor er der skelet meget til Tyskland, hvor der er etableret omkring 140 offentlige friluftsbade af denne type. Tyskerne har for længst videnskabeligt dokumenteret de biologiske filtres vandrensningsevne.

Rådgivningsvirksomheden Grontmij har været konsulent omkring sikring af badevandet og selve det biologiske filter etableres af anlægsgartnerfirmaet Junckerhaven Aps.

Virksomheden har introduceret svømmesø teknologien i Danmark og bygget en række større og mindre svømmesøer inden for de sidste 10 år.

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.