Luk missen ind i varmen

Udgivet i Livsstil
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)
En udekat skal have ekstra opmærksomhed om vinteren. En udekat skal have ekstra opmærksomhed om vinteren. Foto: Agria Dyreforsikring.

KATTEKOLDT: Selvom man er udekat og vant til at gå ind og ud af lemmen, som det passer en, så skal man have ekstra opmærksomhed om vinteren.

Katte vil nemlig gerne gå ud, selv når der er kulde og sne, og det kan give de små poter forfrysninger. Selv i milde vintre ser dyrlægerne forfrysningskader.

- Mange katte har en relativt tynd pels. Hvis den bliver våd, og det er fugtigt i vejret, har katte simpelthen svært ved at danne nok kropsvarme til at tørre pelsen. Jo mindre katten er, jo større risiko er der for total nedkøling, simpelthen fordi det er et relativt lille dyr, fortæller Sonja Karaoglan fra Agria Dyreforsikring.

Hvis katten desuden lider af nyresygdomme, diabetes eller har et svagt hjerte, vil den have endnu sværere ved at regulere sin kropsvarme.

Lun kattekurv til garagen

Det er naturligvis ikke sådan, at man ikke må lade en kat være udenfor i frostgrader og snevejr. Man skal blot være opmærksom på, at hvornår den skal være ude, og hvornår den skal ind.

Hvis katten er helt uden mulighed for at komme ind i tørvejr, opstår der fare for forfrysninger. Det ser man ofte, når folk begynder på arbejde efter julen, hvor de så igen er væk fra om morgenen til om eftermiddagen.

- Det kan være en god idé at stille en kurv med varme tæpper eller en flamingokasse med halm udenfor til katten i en carport eller et skur. Så har den et varmt sted at vente på at blive lukket ind i huset, forklarer Sonja Karaoglan.

Det er naturligvis vigtigt, at kurven står i læ, og at den ikke står direkte på jorden, men eksempelvis på en palle eller en kasse.

Når frostskaden er sket

Man må aldrig begynde at gnide på en kats forfrysninger. Katten skal blot holdes varm indenfor og have et tæppe måske. Man kan også prøve at varme den under sin skjorte.

I grove tilfælde bør man søge dyrlæge, der også kan rådgive om de andre vigtige ting for udekatte - herunder foder.

Katte, der er ude i kulden, skal nemlig altid have foder med meget energi.

Og overvej så et godt reflekshalsbånd - det redder mange kattelive hver eneste vinter.

Fem vinterråd til kattejere

  • Når det er småregn, blæst eller sne, så pas på med at lukke katten ud
  • Tjek altid poter, snude, halespids for forfrysninger
  • Tjek lemmen - så katten kan komme ind
  • Lav et lunt sted til katten udendørs
  • Husk godt foder med energi
  • Få et dyrlægetjek af din kat - er den kuldeklar?
Senest ændret Torsdag, 29 januar 2015 07:07

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.