Havde Mona Lisa forhøjet kolesterol?

Udgivet i Livsstil
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)
Maleriet af Mona Lisa afslører en gul uregelmæssig læder-lignende plet på det inderste af venstre øverste øjenlåg. En 3 cm lang ujævn hævelse på højre hånd under pegefingeren indikerer FH. Maleriet af Mona Lisa afslører en gul uregelmæssig læder-lignende plet på det inderste af venstre øverste øjenlåg. En 3 cm lang ujævn hævelse på højre hånd under pegefingeren indikerer FH. Foto: Sanofi.

VIDENSKAB: Hjerteforskere mener at kende svaret på hvorfor Mona Lisa døde blot 37 år gammel. I 1503, påbegyndte Leonardo da Vinci maleriet af Madonna Lisa Mariade Gherardini født i Firenze i 1479, som han arbejdede på i fire år.

Det verdensberømte portræt af Mona Lisa har fascineret millioner af mennesker verden over.

For hjerteforskere er det dog ikke kun det hemmelighedsfulde smil der er interessant, men også, at maleriet kan indikere hvorfor hun døde så ung.

Kolesterolaflejringer

En omhyggelig klinisk undersøgelse af det berømte maleri afslørede et gult uregelmæssigt og læderagtigt sted ved venstre øverste øjenlåg, og en blød ujævn hævelse på højre hånd under pegefingeren.

Et infrarødt detaljeret fotografi, som blev offentliggjort i 1974 viser, at den gule hud, var en integreret del af maleriet i starten af maleriets tilblivelse.

Den gule plet kan ligne, hvad der senere blev kendt som kolesterolaflejringer.

Den virkelige Da Vinci Kode - FH

I en artikel i det videnskabelige tidsskrift Cardiology Reviews hævdes det, at Mona Lisa er det første beskrevne tilfælde af sygdommen FH, familiær hyperkolesterolæmi, også kaldet arveligt forhøjet kolesterol.

Artiklen er skrevet af Professor Leiv Ose fra Rigshospitalet i Oslo er specialist i arvelige kolesterol sygdomme

Måske var det FH, som kostede Mona Lisa livet.

Tegn på forhøjet kolesterol

Arveligt forhøjet kolesterol er en tilstand, der giver en stærkt forøget risiko for at dø i en tidlig alder af hjerte-kar-sygdom.

Mennesker med FH kan have synlige tegn på kroppen i form af gullige kolesterolaflejringer omkring øjnene eller på øjenlåg, eller i form af kolesterol knuder, typisk synlige på hænder, albuer eller akillessenen.

Der findes to former for FH:

- Heterozygot familiær hyperkolesterolæmi (HeFH), som arves fra én forælder med FH og udgør størstedelen af tilfældene.

- Homozygot familiær hyperkolesterolæmi (HoFH), som arves fra to forældre med FH og udgør meget få tilfælde.

I Danmark anslås det, at én ud af 500 til én ud af 200 svarende til 11.000-28.000 mennesker har FH, hvoraf kun ca. 4% er diagnosticeret.

Link til den videnskabelige artikel - Cardiology Reviews; The Real Code of Leonardo da Vinci.

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.