Drømmen om en hest

Udgivet i Livsstil
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)
Inden man kaster sig ud i drømmen om en hest, er der mange ting, man bør undersøge først. Inden man kaster sig ud i drømmen om en hest, er der mange ting, man bør undersøge først. Foto: Hobbyheste.dk.

FRITID: Drømmen om en hest er noget vi er mange, der har gået med. Desværre ender drømmen ofte som en udfordrende en af slagsen, da der kan komme mange uforudsete udgifter og problemer ved anskaffelse af en hest.

Jeg vil i det følgende indlæg gennemgå nogle overvejelser du skal gøre dig, inden du anskaffer dig en hest.
Drømmen om en hest kan være dyr

Har du råd til en hest? Det er måske det første spørgsmål, du skal stille dig. De er ikke alene dyre i anskaffelse, der er også dyre at have gående og ikke mindst dyrlægeudgifter kan være store, hvis uheldet skulle være ud.

Heste er som sagt dyre i anskaffelse – hvor dyre afhænger af rigtig mange ting. Alder, køn, race, højde, afstamning og meget mere. Alene på DBA.dk er der omkring 200 heste til salg, og prisen er fra 2000 kroner for en lille shetlænder til 100.000-150.000 kroner for en Dansk Varmblods hingst. Dertil kommer udgifter til stald, mad, smed (hver 4-8 uge), tandlæge engang om året, vacciner og besøg hos dyrlægen. Skal hesten trænes? Hvis ikke selv du er erfaren rytter, kan der også komme udgifter til træning af både hest og rytter.
Slutteligt er der også det jeg kalder "kreative udgifter". Som enhver, der har beskæftiget sig meget med vores firbenede venner ved, er de eksperter i at finde nye, kreative måder at komme til skade – derfor kan et godt forhold til din kreditkortudsteder være nødvendig, når den står på visit hos dyrlægen i tide og utide.

Fritid bliver til hestetid

Nogle mennesker mener, at tid er vores vigtigste ressource. Om det er tilfældet vil jeg ikke gøre mig klog på, men faktum er dog, at en hest ikke så meget er en hobby som det er en livsstil. Det tager med andre ord rigtig meget af din tid – overvej hvordan din fremtid ser ud og hvordan anskaffelsen af en hest passer ind i det. Planlægger du at skulle giftes, få nyt job, få børn, tage på ferie engang i mellem? Sidstnævnte kan være et større problem end mange tror - du skal have nogle til at passe den, fodre den og gøre rent hos den. Det kræver immervæk lidt mere end en hamster/hund/kat – ja mere end stort set alle andre dyr, man kan finde på at holde. Hesten vil blive en del af dit liv på linje med arbejde og kærlighedsforhold.

Den rigtige hest

Det kan være svært at vælge den rigtige hest, drømmen kan ende med at blive et mareridt, blot fordi du ikke tog dig god tid til at vælge. Måske du har en drøm om en stor fuldblodsaraber eller at tilride en rigtig vildbasse. Har du kun reddet et år eller to er det ikke sikkert, at det er den bedste ide. Har du derimod reddet i mange år og måske har erfaring med tilridning, har haft leaset en hest og deslige, kan det vise sig den helt rigtige beslutning.

Giv dig tid til at finde din hest

Når du har investeret i en hest kan det være en du skal leve med i 20-30 år. Derfor – giv dig tid til at fordybe dig i processen. Når du er ude at kigge på hesten – simuler de forhold den får der, hvor den skal bo fremadrettet, før den tilbage i stalden, som du ville derhjemme, pas den som du ville derhjemme. For at se om jeres temperament passer sammen.

Der er hjælp at hente for hesteinteresserede

Skulle du stå i en situation, hvor du overvejer at investere eller lease en hest. Men er ikke helt sikker på, hvordan hvorledes, hvad der rykker og hvorfor – så kan du med fordel tjekke min blog ud, den hedder hobbyheste.dk og det er netop her jeg skriver om mine erfaringer fra "det virkelige liv", som i mit tilfælde har involveret en hel med heste.
Et afsluttende råd – fra en hesteelsker til en anden:
Køb aldrig en hest du ikke føler dig 100 % tryg ved eller ikke er 100 % sikker på, er den rigtige for dig.

Om forfatteren

Jeg hedder Gitte, og jeg er 37 år gammel. Jeg er primært turrytter, men har tilredet flere heste og har også lidt erfaring med dressur. Jeg skriver på og driver hjemmesiden hobbyheste.dk – hvor jeg kommer med staldtips om alt fra genoptræning til hvor stor din fold skal være. Jeg har siden 2009 haft heste hjemme på gården i Slagelse, hvor jeg bor med min mand og børn.

Senest ændret Fredag, 08 september 2017 09:23

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.