Få bedre arbejdsvaner i fritiden

Udgivet i Livsstil
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)
Det er vigtigt at skelne mellem arbejde og fritid. Det er vigtigt at skelne mellem arbejde og fritid.

FRITID: Mange er ikke altid opmærksomme på, at de tager arbejdet og dets pres med sig hjem, hvilket går stærkt ud over deres fritid. Det kan godt være, at det er svært at lade alle arbejdsopgaverne ligge, når du får fri, og det kan godt være at du bliver nødt til at tage dem med hjem, men begrænser du det ikke i din fritid, så er det på bekostning af familien, parforholdet eller måske dit helbred.

Derfor er der her et par gode tips til, hvordan du forbedre dine arbejdsvaner i fritiden, så du netop lader den være dette, din fritid.

Afgrænsninger - sæt grænser

Det første, du kan gøre, er at afgrænse dit arbejde fra din fritid, både i form af tid og rum. Prøv at lade hver med at tænke for meget på det, når du er derhjemme og lad i hvert fald hver med at snakke for meget om det. Dette kan du også aftale med dine nærmeste, så de kender til din situation og dit ønske.

For tiden kan du sætte grænser ved at lave en aftale med dig selv om at tage hjem det samme tidspunkt hver dag, så vidt det er muligt. Dette kan kræve ret meget selvdisciplin, så det er en god ide at have rigeligt med motivation, så du ikke løber død midtvejs i processen af at ændre din vane.

Mangler du motivation kan du læse forskellige artikler eller finde inspiration, til hvad du ellers kunne lave i denne tid på sider som boliglivet.dk.
En anden form for afgrænsning, som du kan sætte for dig selv, er lukke helt ned for al kommunikation med arbejdet i din fritid. Sluk din telefon, hvis du altså har en separat for arbejde og lad hver med at sidde med pc'en fremme hele tiden.

Find fangende interesser

Ja det giver meget god mening, at man bør finde sig nogle fritidsinteresser, så man har noget at lave, når man ikke skal arbejde. Det er dog vigtigt at disse er meget fangende for dig, så du heller ikke bliver ved med at tænke på arbejdet, men i stedet lægger hele dit fokus i det du laver. Den slags interesser kan være alt lige fra at spille golf, til at læse om forskellige online valutaer, til at lave mad med familien, så længe det er noget der virkelig fanger dig.

Er det sport, så find en makker og træk i sportstøjet, så du også for rørt kroppen efter en lang dag på arbejdet. Er det en stillesiddende hobby, så giv den fuld gas, men sørg for ikke at være tilgængelig for arbejdet, hvis du måske sidder med pc'en. Lige netop for en hobby med online valutaer, kan du køb billige bitcoins her, men det behøver selvfølgelig ikke være en hobby, der koster dig penge.

Ritualer

Vi mennesker er nogle rigtige vanedyr, og da det er dem, du gerne vil ændre lidt på, er det en god ide at starte med at skifte dem ud med nogle, der fungerer bedre. Det er nemlig en god ide at lave et ritual, der nærmest markerer overgangen mellem arbejde og fritid, så du får det banket ind i hovedet, at du nu har fri og ikke skal tænke mere på arbejdet. Tager du offentlig transport hjem, er det oplagt at lave et ritual her, så det heller ikke tager mere tid ud af din travle tidsplan. Det kan være noget så simpelt som altid at læse nyheder i toget. Læs dine nyheder her, hvis dette kunne være en løsning for dig. Det kan dog også finde sted, når du kommer hjem som at hoppe ud af arbejdstøjet og finde afslapningsbukserne frem.

Sig fra!

Desuden kan der her stå en masse forskellige tips til at adskille dit arbejde fra din fritid, men den største faktorer er dig selv. Du bliver nemlig også nødt til at kunne sige fra, og husk, at det er helt okay, at sige fra overfor andre, da det jo er DIN fritid vi taler om. Det er netop derfor, at det også er en god ide at få dine faste arbejdstider fast defineret, så der ikke er nogen tvivl om, hvornår du kan tillade dig at sige fra og bare nyde din fritid.

Fejringer hjælper dig på vej

Til sidst er en god måde at overbevise dig selv om, at de ændringer du laver i dit liv, er helt okay at fejre hver lille ting, der går godt. Dette vil sige, hvis no-gen fortæller dig, at de kan mærke, at du sætter mere tid af til dem, at du er mere nærværende, eller at du virker gladere, så fejr og nyd det. Føler du ikke at du får denne respons, så sæt dig ned hver aften og skriv ned, hvad du selv syntes er gået godt, da dette er måden at indprente en ny vane i din hjerne. Eventuelt kan du også skrive alle de ting ned, som du har lavet i løbet af dagen, og på den måde, når det hele står på papir foran dig, kan du virkelig se, hvor meget du egentlig har opnået på en enkelt dag.

Senest ændret Torsdag, 21 september 2017 19:03

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.