Lech Walesa på fire-dages besøg i Jylland

Udgivet i Livsstil
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)
Lech Walesa på fire-dages besøg i Jylland Tekst: Aage Krogsdam

FORNEMT BESØG: I næste weekend kommer Polens tidligere præsident og nobelprismodtager Lech Walesa på et fire-dages ophold til Danmark.

Han ankommer til Billund Lufthavn lørdag den 7. april, hvorefter der er pressemøde i lufthavnen kl. 13:30. Her vil lufthavsdirektør, Kjeld Zacho Jørgensen, byde velkommen. Derefter vil tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen introducere Lech Walesa, inden han taler for pressen.

Efterfølgende er der debat med Uffe Ellemann Jensen som ordstyrer. Seancen i lufthavnen ventes at vare godt en time, hvorefter Lech Walesa og hans følge fortsætter til Legolands konferencecenter. I Legos model af Billund Lufthavn bliver der indviet en figur i legoklodser af hovedpersonen selv.

Lech WalesaLech Walesa og hans følge overnatter på Hotel Koldingfjord i Kolding, og her arrangeres mandag aften et stort gallashow til ære for den tidligere præsident. Aftenen starter kl. 18:00, hvor Lech Walesa modtages af Koldings borgmester, Jørn Pedersen, og regionrådsformand Stephanie Lose. Efter en buffet følger et Tv-show om Lech Walesa med Andreas Kraul og Cecilie Norlyk som værter.

Derefter er der musik og underholdning af Czeslaw Mozil, Krystyna Durys og mange flere. Aftenen slutter med uddeling af Lech Walesa prisen 2018 af Det Danske Kulturinstitut.

Anledningen til besøget i Danmark er dels den store opbakning, som Lech Walesa fik fra Danmark under opstandene og kampen mod diktatur op igennem 1980'erne i Polen, hvor Lech Walesa som elektriker på det store statslige skibsværft Lenin i Gdansk gik forrest i modstanden mod regimet og kæmpede for indførelse af demokrati i Polen.
Desuden kan Lech Walesa i år fejre 35-året for modtagelsen af Nobels Fredspris, og til september kan den tidligere præsident fejre sin 75-års fødselsdag. Ligeledes fejrer Polen sit 100-års jubilæum i år, mens Kolding by kan fejre sine 750 år.

Som den sidste anledning til besøget kan nævnes, at der fra juli måned bliver daglige flyforbindelser mellem Billund og Warszawa, ligesom der i dag er direkte forbindelser til Gdansk og Poznan fra Vestdanmarks internationale lufthavn i Billund. Det er første gang, Lech Walesa besøger Jylland. Bag initiativet til besøget af den tidligere præsident og nobelprismodtager står redaktør Jens Mørk fra hjemmesiden PolenNu.dk.

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.