Vand og fisk i haven er vinterklar

Udgivet i Bolig
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)
Der passes godt på fiskene i Aages have. Der passes godt på fiskene i Aages have. Foto: Aage Krogsdam.

AAGES HAVE: I den forgangne weekend fik jeg gjort vores havnebassin vinterklart sammen med den øvrige have.

Første trin i vinterklargøringen var at støvsuge bassinet hele vejen rundt i kanten for at fjerne nedfaldne blade, og samtidig støvsuge bunden af bassinet for rådne plantedele.

Det er vigtigt, at få alt det organiske materiale fjernet, idet forrådnelsen kræver ilt, som tages fra vandet og dermed fra fiskene, ligesom det organiske materiale danner sumpgasser i bassinets bund.

LÆS OGSÅ: Vinterklargøring i drivhus og have

have-klippet-vinterÅkander og vandplanter

Samtidig har jeg fjernet stængler og plantedele fra alle bassinets blomster, det vil sige åkander, iris, brudelys med videre, og i år var der mange plantedele, der skulle væk.

Det har været et godt år for planterne i bassinet, de er groet kolossalt. Det samme er fiskene. De trives utrolig flot og formerer sig godt. Da vi startede bassinet for fem år siden satte vi 17 guldfisk i dammene, men nu nærmer antallet sig snart 100 fisk.

For at det biologiske kredsløb ikke skal forstyrres af for mange fisk, har jeg måttet fjerne cirka 25 guldfisk fra dammen.

Vand som gødning

Vandet fra støvsugningen pumpede jeg ud over græsplænen, og det er en udmærket gødning. Cirka en trejdedel af vandet i bassinet har jeg fjernet, og nyt fra vandhanen er blevet tilført.

Efter tilførslen af det nye vand testede jeg ph-tallet (surhedsgrad), som skal være cirka 6.5.

Er ph-indholdet for højt (det er det som regel), kan man tilføre ph-sænker. Man må dog aldrig tømme bassinet helt for vand under rengøringen for at undgå, at det biologiske system kommer i ubalance. Ubalancen i bassinet giver også grobund for alger især tråd alger.

Rens filter i havebassin

Efter støvsugningen af bassinet fjernede jeg og rengjorde mit biofilter 15000 fra Pondteam og i følge min rådgiver fra selskabet, må UV filteret, som er med til at slå alger ihjel, ikke udsættes for frost.

Derfor skiller jeg anlægget helt ad. Derved kommer jeg helt ind i krogene i anlægget og får det virkelig gjort rent, samtidig med at de 12 svampe renses for mudder.

Det rensede anlæg samt svampene overvintrer i drivhuset, hvor også havemøblerne står. UV-filtret opbevares i frostfrit rum til foråret. Det cirka seks meter lange nedløb til bassinet fra stenhøjen renser jeg først til foråret, når bassinet skal gøres klart til den kommende sæson.

Ilt til vandet om vinteren

For at fiskene, som allerede nærmest står stille helt nede ved bunden af det 1.2 meter dybe bassin, skal få ilt, har vi en lille viberationspumpe med flyder liggende på bassinets overflade.

Denne pumpe er i stand til at holde fra en halv til en kvadratmeter isfrit selv ved længere tids frost.

Hvis du vil vide mere om bassin i haven, kan du gå ind på Pondteam.

Haven er klar til vinter

Men ud over at klargøre havnebassinet, er blomsterhaven og urtehaven samt drivhuset også gjort vinterklart.

I urtehaven har vi anbragt lidt nedfaldne blade, de er med til at gøre jorden mere urte-venlig, når regnormene trækker bladene ned i jorden i løbet af vinteren.

Hindbærbuskene er klippet ned til cirka ti centimeter over jorden. Alle dahliaknoldene og knoldbegonier er gravet op. Knoldene er anbragt i kasser i bryggers, hvor de er frostfri hele vinteren. De mere skrøbelige blomster som hortensia er dækket af grangrene (fået fra naboen). Græsset blev slået for sidste gang for tre uger siden, og græsset er derfor også klar til vintersøvnen. Nu er der kun tilbage at slappe af indtil foråret så sagte kommer.

Senest ændret Tirsdag, 06 december 2016 16:04

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.