Klar til vinter

Udgivet i Have
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)
Havestol fra Silvan pynter også i haven om vinteren. Havestol fra Silvan pynter også i haven om vinteren. Foto: Silvan.

VINTERKLAR: Vinteren er havens rolige periode, hvor stauderne visner ned, træer og buske smider deres blade og de stedsegrønne holder op med at vokse.

Men inden vinteren får alvor får fat, er der lige et par ting at klare. Man bør begynde med at rydde op i haven. Riv gerne nedfaldsfrugter og visne blade sammen og læg dem ind i bedene. Det beskytter planterne i den kolde vinter. Samtidig bliver jorden tilført organisk materiale, og man slipper for at køre det væk.

Krukkehaven skal også have en omgang, før temperaturen går i minus. Ikke-frostsikre krukker skal tømmes helt, ellers vil de sprænges, når frosten udvider jorden i krukkerne. Hårdtbrændte krukker derimod, er beregnede til at stå ude hele året, og hvis de plantes til med fx buksbom eller andre stedsegrønne planter, er de ligesom havemøblerne med til at gøre haven mere spændende at se på i de kolde måneder. Vær dog opmærksom på at en plante i en krukke er mere udsat end én, der står med rødderne i havens dybe beskyttende muld. Derfor er det en god ide at give krukkerne en beskyttende vinterfrakke af pyntebark eller måtter af jute, kokos eller strå.

Giv planterne lidt vand i god tid før den første frost, så de har lidt at stå imod med. Når frosten sætter ind, og vandet bliver til is, optager planten nemlig ikke længere væde. Vand lidt igen i de perioder, hvor det ikke fryser, og sørg endelig for et godt dræn i bunden af potten, så vandet kan løbe fra.

Senest ændret Tirsdag, 23 august 2016 09:09

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.