Vejen til Alberta af Brian Dan Christensen

Udgivet i Bøger
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)
Vejen til Alberta Vejen til Alberta

Her er tale om en velkomponeret roman, hvor dystre begivenheder, triste menneskeskæbner og hektisk storbyliv præger sammenhængene. Genren er noir, og den har det måske med at forenkle ting lidt, men bogen er god ferielæsning.

Vietnamveteranen Howard Walker bor i New York City, hvor han sådan lidt tilfældigt er blevet ansat hos den verdensberømte protestsanger Philip Boothman. Walker har en tung bagage, men da vi først møder ham, er han på vej tværs over USA og langt væk fra alt det, han har været afhængig af i årtier. Han er på vej i bus med passagerer til San Francisco og sidder under kørslen og indtaler sit liv på bånd, mens han reflekterer over samme. Bogen er derfor komponeret over en række tilbageblik og nutidige refleksioner.

Walker er en mand med hjertet på rette sted men nok ikke altid den bedste til at gøre og sige det, han selv ønsker. Krigen i Vietnam var hård ved ham, og PTSD præger hans humør og hverdag. Man får hurtigt fornemmelsen af, at han har været hårdt ramt, ikke bare af krigen men også af sårede følelser over et forlist forhold og en elsket papdatter, der pludseligt blev revet ud af hans liv. Han har boet alene i en lejlighed i Lower East Side, siden de to elskede personer forlod ham, og nu præger en verdensberømt musiker, som mest af alt synes at benytte ham som et stykke værktøj, hans gøren og laden. En ung dansk kvinde dukker op i kabalen, og hun kan nok sætte lus i skindpelsen, dog uden overhovedet at vide, hvilke spøgelser fra fortiden hun genopliver.

LÆS OGSÅ: Rosernes Torne - Stephen King

'Vejen til Alberta' er en dejlig bog og rigtig god sommerferielæsning, men jeg savnede til at starte med lidt flere nuancer i persongalleriet. Walker er den gode, mens Boothman er den onde, og de levnes ikke så mange menneskelige nuancer, som jeg måske havde syntes var mere passende. Det er de færreste mennesker, der enten bare er gode eller onde. Bogen er også lidt tid om at gribe mig, måske netop fordi den mangler nuancer i personskildringerne og derved bliver lidt utroværdig. Eller i hvert fald overfladisk. Det hjælper dog meget på det, som bussen kører gennem de amerikanske stater, og Walker får talt sig varm.

Brian Dan Christensen kender NYC særdeles godt, og det er skønt at føle sig hjemme geografisk. Ikke bare kender han byens vandhuller og gemmesteder, han afslører også et herligt kendskab til den mangefacetterede kultur i metropolen.

Sprogligt er romanen godt skrevet, spændende og til tider også ganske humoristisk, så måske er det mere noir-genren, der nogle gange kan synes for sort eller hvid, der ærgrer. Men bogen kan anbefales, ikke mindst hvis den læses i streg, så man hurtigere når til det nuancerede billede og de fine farver.''

LÆS OGSÅ: Peak nyheder

Senest ændret Mandag, 17 september 2018 11:22

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.