Vin og gastronomi i Californien

Udgivet i Mad
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)
Califoriens uendelige vinmarker er billedskønne, og vinene kan nyde på små, lokale restauranter. Califoriens uendelige vinmarker er billedskønne, og vinene kan nyde på små, lokale restauranter. Foto: Aage Krogsdam.

SAN FRANCISCO: Med den direkte flyrute fra København til San Francisco i Californien med SAS er det nu rimelig nemt at komme på en vintur til de to vindale, Sonoma County og Nappa Valley nord for millionbyen.

Helt tilbage i 1700-tallet, da de første opdagelsesrejsende slog sig ned på østkysten, begyndte man at dyrke vin, og det var de spanske kolonister som medbragte vinen.

Efter guldfeberen i midten af 1800-tallet kom der for alvor gang i vinproduktionen i Californien, og da nybyggerne kom til USA's østkyst fra stort set hele verden, førte det til en efterspørgsel af vin, og et helt nyt vinmarked var skabt.

Sonoma County og Nappa Valley

Siden er det gået slag i slag, og i dag er der vinproduktion i det meste af Californien samt staterne nord for Californien; Oregon og Washington.

I de to vindistrikter nord for San Francisco ligger der mere end 800 vingårde, og især vinen fra Nappa Valley er blevet verdensberømt for sin gode kvalitet.

Og er du i San Francisco, er der kun godt en times kørsel til begge dale.

90 restauranter

Vin og gastronomi hører naturligvis sammen, og alene i Nappa Valley ligger der mere en 90 restauranter, hvoraf mere end en håndfuld har fået en eller flere Michelinstjerner, ligesom hoteller og moteller af høj klasse klarer overnatningen.

vin-mad-californienDu skal dog regne med, at det koster mellem 150 og 250 dollars for bed and breakfast i højsæsonen.

Vinsmagning og tilbud om frokost eller middag i hyggelige omgivelser kombineret med en guidede tur i vingården findes på de fleste vingårde i dalen.

Mondavi vingård

Desuden arrangeres kunstudstillinger, koncerter og andre aktiviteter på vingårdene. Nogle vingårde eksempelvis Mondavi kan have 1500 deltagere til koncerter og selskaber på op til 150 deltagere til vin-middage.

En speciel tur til minde om grundlæggeren Robert Mondavi er opkaldt efter hans biografi "The harvest of Joy". Her fortælles om Robert Mondavis kærlighed til vin og mad og hans passion for sociale aktiviteter og det at dele glæden ved mad og vin med andre.

I dette arrangement indgår foruden vinsmagning og orientering en tre retters frokost til en pris af godt 100 dollar.

Bryllupsmiddage

Andre vingårde har specialiseret sig i at arrangere bryllupsmiddage, runde fødselsdage og konfirmationer og lignende, ligesom næsten alle vingårde har vinklubber.

Medlemskab giver løbende tilbud om køb af vin med rabat.

Er du kun til vinsmagning, koster det typisk 15 til 25 dollars for tre til fire vine, og vil du prøvesmage yderligere vine koster det 15 dollars ekstra.

Osteplatte

Nogle vingårde tilbyder desuden en osteplatte sammen med vinsmagningen - pris 16 - 20 dollars. Så inden man forlader en vingård, kan du hurtigt lægge næsten 50 dollar per person.

Men som flere af vingårdenes talsmænd fortæller, så er det store investeringer, der skal hjem. Investeringen i produktionsanlæg, nyplantninger er dyre.

Dyre vinmarker

Skal man starte forfra kan de bedste vinmarker med den bedste jord købes for cirka 10 millioner danske kroner per hektar.

Derfor er der en tendens til at mange producenter kun investerer i et produktionsanlæg, og køber druerne fra andre vinproducenter, således at man ikke skal forrente den dyre jord.

Vindruer

I de to dale kan du få vin fra Chardonnay, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah og Zinfandel druerne.

sporvogn-san-fransiscoKøber du vin på en af vingårdene, skal du regne med priser på cirka 100 kroner for hver flaske, men priserne på restauranterne ligger mellem 400-600 for en flaske.

Mens en tre retters frokost menu løb op i 60-70 dollars og aftenmenu med tre retter mad kostede mellem 150-200 dollars.

God fornøjelse.

www.visitnappavalley.com, www.sonoma.com, www.altlanticlink.net.

Senest ændret Onsdag, 02 september 2015 16:26

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.