Vælg den rigtige gryde til madlavningen

Udgivet i Mad
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)
Scanpan Impact gryde 3,2 ltr. Ø20 cm. Scanpan Impact gryde 3,2 ltr. Ø20 cm. Foto: Kop & Kande.

GOD MAD: En gryde er ikke bare en gryde. Derimod kommer gryder i mange forskellige slags materialer, som giver dem varierende egenskaber.

Grydernes forskellige egenskaber betyder, at de hver især har fordele og ulemper, som gør dem velegnede til forskellige opgaver i hjemmet.

LÆS OGSÅ: Børnefamilier spiser for få grøntsager

Men hvad skal du så være opmærksom på, når du skal købe din nye gryde? Det giver vi et bud på i denne guide. Her kan du nemlig læse om plusser og minusser ved fire af de mest almindelige gryde-materialer herhjemme: Rustfrit stål, kobber, aluminium og støbejern.

Stålgryden - til dagligdagens retter

Stålgryden er svær at komme uden om i et velassorteret køkken. Den egner sig nemlig til at koge mange af de gængse madvarer til danske retter; såsom kartofler, ris, pasta og diverse grøntsager.

Stål er i sig selv ikke en så god varmeleder. Dette kan give problemer eksempelvis ved saucer, der brænder ind i bunden af gryden, når varmen ikke fordeler sig op ad grydens sider. Dog indeholder mange stålgryder i dag også aluminium eller kobber, hvilket hjælper dem med at lede varmen bedre videre.

Med stålgryden får du en holdbar gryde, som tilmed er nem at rengøre - Den tåler nemlig maskinopvask. På den negative side er den relativt langsom til at varme op.

kobbergryde-madlavning-mad-koekken-koekkengrejKobbergryden - leder varmen godt

Modsat stålgryden er kobbergryden fantastisk til at lede varmen videre. Dette hjælper den til at fordele varmen jævnt ud i gryden, ligesom den reagerer hurtigt, når du skruer på varmen. Tilsammen gør disse egenskaber kobbergryden til et godt valg til nogle af de mere tricky madlavningsopgaver i køkkenet; såsom at smelte chokolade eller lave saucer, som ikke må nå kogepunktet.

Kobbergryden har selvsagt også nogle minusser: Det er et tungt materiale, kobbergryden kan ikke vaskes i opvaskemaskine, og den får nemt grimme mørke pletter. Desuden er kobber giftigt, hvilket betyder, at det er vigtigt, at belægningen altid er intakt.

aluminiumsgryde-koekken-koekkengrej-mad-madlavningAluminiumsgryden - gryden til det hele

Aluminiumsgryden er den bedste til at lede varme videre, når man ser bort fra kobbergryden - og den fordeler derfor varmen godt både til sider og bund. Således har du med en aluminiumsgryde et godt redskab til eksempelvis saucer, gryderetter og generel hurtig opvarmning af mad.

Aluminium er dog ikke et så holdbart materiale. Således tåler den ikke maskinopvask. Desuden gør dens bløde kvaliteter, at den nemt bliver skadet, hvis du anvender den sammen med piskeris eller grydeskeer af stål.

Samtidig har den ikke godt af syren, som kommer fra bær og frugt.

stoebejernsgryde-mad-madlavning-koekkengrejStøbejernsgryden - den tunge dreng

Støbejernsgryden er en meget tung gryde, som holder godt på varmen. Således egner den sig rigtig godt til simremad, som kræver lang tilberedningstid.

Støbejern kan desuden holde til høj varme. Derfor er den et oplagt valg til at stege eksempelvis bøffer på. Desuden kan den anvendes til at lave mad over åben ild.

Ligesom kobber- og aluminiumsgryden tåler støbejernsgryden desværre ikke maskinopvask.

Derudover risikere den også at få rust, hvis du ikke behandler den korrekt. Således skal du være opmærksom på at få den tørret fuldstændig af efter, at du har vasket den.

Spar penge på gryden online

En god gryde kan nemt ende med at blive en større investering. Især hvis du vælger en gryde i de dyrere materialer såsom kobber og støbejern. Derfor er det en god idé at se dig godt for, inden du køber.

Her handler det både om at finde den rette gryde – og om at finde gryden til den rette pris. Internettet er din bedste ven i denne forbindelse. Her kan du nemlig spare en del penge samtidig med, at du også ofte kan læse om andres oplevelser med de forskellige gryder.

Der er heldigvis rige muligheder for at finde din nye gryde online. Eksempelvis byder kop-kande.dk på et stort udvalg af gryder - i alle de omtalte materialer. Alternativt kan du finde din næste gryde hos TrendyLiving.dk her.

Det er med andre ord nemt at finde og sammenligne gryderne online - og træffe et grydevalg, der hjælper dig med at opfylde netop dine køkkenbehov.

Senest ændret Tirsdag, 28 februar 2017 12:00

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.