Din guide til sikker kørsel i Danmark

Udgivet i Boligindretning
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)

Sikker kørsel er noget enhver billist bør sigte efter. Det kan opnås på en række forskellige måder, heriblandt hvordan man fører køretøjet under forskellige forhold, hvor god man er til at vedligehold sin bil, og hvor god kendskab man har til det lokale terræn.

I denne artikel vil vi komme ind på alt dette, samt komme med et par gode råd til hvilke bildele du bør være særligt opmærksom på, for at sikre den bedste sikkerhed for både dig selv, dine passagerer og andre trafikanter derude. God læselyst!

Det danske terræn

Selvom Danmark er et land med et veludviklet vejnet der byder på god asfalt og få bjerge, findes der stadigvæk en bred vifte af terræn man kan komme ud for. Når man tager en afkørsel væk fra motorvejen, kan man komme ud for lange kyststrækninger med stærk sidevind, eller snoede landeveje der kræver at bilens dæk har godt med mønster hvis man skal kunne reagere i tide.

Ligeledes er der også flere bakker og stejle stigninger i Danmark end de fleste af os tror. Ja, vi har ikke nogle kilometer høje bjerge, men især i Jylland vil man kunne køre på strækninger hvor man kører op og ned af bakker, så bremserne skal kunne virke til hver en tid.

Lidt uden for storbyerne vil man også, overalt i landet, komme ud for veje der er mere ujævne og kræver stor forsigtighed ved natkørsel, ligesom det ikke er usædvanligt at møde dyr der krydser vejen, både om dagen og natten.

Det danske vejr

En anden stor faktor ved sikker kørsel, må siges at være evnen til at tilpasse sig vejret. Det danske klima byder på alt fra sol og sommer til hagl og sne, så bilen og føreren bør være i stand til at håndtere dette uanset vejrudsigten.

Selvom der ikke er noget lovkrav om, at man skal benytte vinterdæk i de koldere måneder, er det stadigvæk klart til at anbefale. Ikke nok med du får et mere sikkert køretøj, betyder det også, at du kan komme afsted på arbejde eller weekendturen lettere, da lidt sne eller slud i indkørslen ikke vil stoppe dig.

De vigtigste bildele for sikker kørsel

Når man kører i Danmark, uanset om det er sol eller tåget, kræver det at bilen er udstyret med gode støddæmpere, pærer i lygterne der virker, bremser der tager fat, og dæk med nok mønster til at sikre et godt greb på vejen.

Støddæmpere

Støddæmpere hjælper både ved at sikre en jævn og behagelig køretur, både når du kører over vejbump eller ujævne grusstier, men også når du drejer i sving og når du bremser, ved at absorbere stød og vibrationer du ellers ville kunne mærke i rattet eller karosseriet.

Derfor er det vigtigt at sørge for du har gode støddæmpere der fungerer som de skal, da de hjælper med god føling mellem dækkene og vejen, uanset vejr og vind. Som du måske kan huske fra du tog kørekort, er det nemt at tjekke om dine støddæmpere stadigvæk virker, du kan prøve at trykke ned på bilen og se om den hurtigt går i ro igen.

 

Billede af støddæmpere fra autodele24.com

 

Bremser


Bremserne er en anden vigtig ting på enhver bil, da de ofte er den mest effektive ting til at forhindre ulykker og hjælpe med sikker kørsel. I dag har stort set alle biler ABS bremser, men de kræver lidt mere vedligehold. Så hvis ABS lampen lyser i instrumentbrættet, bør man tage en tur forbi mekanikeren.

Bremseskiverne er klodser der er betegnet som sliddele, og derfor noget man skal regne med at skifte fra tid til anden. Som udgangspunkt vil disse holde i 50.000 km eller mere, alt afhængigt af kvaliteten. De kan godt hvine lidt og stadigvæk være gode, eller omvendt være lydløse og slidte, så det er vigtigt at man får dem tjekket af en kyndig person.

Dæk

Næste vigtige del må siges at være bilens dæk. Som man populært siger, er dækkene det eneste der fysisk er i kontakt med vejen når bilen fungerer korrekt. Derfor skal disse også fungere ordentligt.

Der findes flere forskellige typer dæk som vi har været inde på, men det vigtigste er, at man har bildæk med rigeligt mønster. Det er nemlig dette mønster som sikrer et godt greb på vejen, og gør at man ikke mister kontrollen over køretøjet. Tjek derfor gerne mønsteret hver 6. måned.

 

 

Senest ændret Torsdag, 11 april 2024 12:21

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.